Belföld

Az élő hit cselekedetei

Nőtt az egyházak szerepe a szociális és a gyermekvédelmi területen – mondta Fülöp Attila

Az élő hit cselekedetei
Soltész Miklós: Az igazi gondoskodáspolitika és a szociális munka mindig keresztény gyökerű volt
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyház az elesettek segítését „két karral végzi: egyik karja a karitász mozgalom, a másik karja egy szakszerűen működő intézmény, amely képes profi módon segíteni” – fogalmazott Spányi Antal megyéspüspök a Katolikus Karitász új központjának átadásán.

Ünnepélyesen átadták tegnap Budapesten a Katolikus Karitász új országos központjának épületét. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke köszöntőjében kiemelte: a magyar karitatív szervezetek között a Katolikus Karitásznak van a legtöbb önkéntese, ezért is támogatta a kormány, hogy legyen egy központi épületük. A Bartók Béla úti házat 2019-ben adta át az állam az egyháznak, a lepusztult ingatlan felújítását 37 millió forinttal támogatta a kormány. Az államtitkár megköszönte a segélyszervezet munkatársainak, hogy az elmúlt évtizedekben sokféle krízishelyzetben segítettek, példaként kiemelve a vörösiszap-katasztrófát, az árvizeket és a migrációs válságot.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az MTI tudósítása szerint arról beszélt: a karitász munkatársai a példái annak, hogy „az élő hitnek cselekedetei vannak”. A nem hívő emberek többnyire úgy gondolják, az egyház elsődleges feladata a szociális munka, nem sejtik, hogy az a minőségi többlet, ami az egyházi szeretetszolgálatokra jellemző, éppen az ott dolgozók hitéből fakad – hangsúlyozta Veres András. Hozzáfűzte, az egyház küldetése a hit továbbadása, e hitből következik az embertársak segítése, a szeretetszolgálati munka is.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár kiemelte: az igazi gondoskodáspolitika és a szociális munka mindig keresztény gyökerű volt. Amikor a kormány bővíti együttműködését az egyházakkal a szociális munka terén, az nem az egyház, nem is a kormány, hanem a rászorulók érdekeit szolgálja. Az elmúlt időszakban nőtt az egyházak szerepe a szociális és a gyermekvédelmi területen, az összes szociális intézmény több mint fele, a gyermekvédelmi intézményeknek pedig hetvenöt százaléka egyházi fenntartású – fejtette ki az államtitkár. Emlékeztetett: az Országgyűlés 2017-ben nyilvánította november 12-ét a szociális munka napjává.

Az új központ közösségi termét a közelmúltban elhunyt Mádl Dalmáról, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök feleségéről nevezték el, aki a segélyszervezet jószolgálati nagykövete volt. Az épületet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a karitász elnöke áldotta meg. Úgy fogalmazott, az egyháznak „élettevékenysége” az elesettek segítése, ezt „két karral végzi: egyik karja a mozgalom, amelynek sok ezer tagja van a plébániai karitászközösségekben, a másik karja egy szakszerűen működő intézmény, amely krízishelyzetekben képes gyorsan, profi módon segíteni”.

Kapcsolódó írásaink