Belföld

Márki-Zay titkolja energialobbista múltját

Márki-Zay Péter minden megszólalása arra utal: eltörölné a rezsicsökkentést, ha a jövő évi választások után kormányra kerülne. Kiderült, mindennek komoly előzménye van nála!

Márki-Zay titkolja energialobbista múltját
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely baloldali polgármestere, Gyurcsány jelöltje
Fotó: MH

A rezsicsökkentéssel az a baj, hogy nagyon nehéz megszüntetni - mondta a Gyurcsány jelöltje a Greenpeace eseményén az előválasztásnak hívott baloldali színjáték keretein belül. Emellett azon megszólalása is emlékezetessé vált, amikor arról beszélt, hogy az embereknek kevesebb gázt, vizet és áramot kellene használniuk. Kedden Dömötör Csaba is videót osztott meg Márki-Zay mondatiról.

Márki-Zay Péter hatalomra jutása esetén az embereknek ugyanazokra a megszorításokra kellene számítaniuk, mint amelyek a Gyurcsány-kormány tevékenységét jellemezték. Ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, érezni kell az energiaár-növekedést – vélekedett Márki-Zay Péter október 14-én a Gyurcsánynéval folytatott előválasztási álvitán.

A Kontra feltárta, mindennek nyomós oka van, ami már lassan egy évtizedre nyúlik vissza nála. 

A hódmezővásárhelyi polgármester 2009-től egy multinacionális energiavállalat, az EDF francia energiaszolgáltató vállalat alkalmazásában állt.

Egész pontosan 2009 és 2010 között projektvezetőként, 2010-től stratégia- és regulációvezetőként dolgozott itt. A kormányváltás előtt a társaság visszatetsző módon extra nagy profitra tett szert a zavaros rezsiügyletekből, sok pénzt kiszedve a magyar emberek pénztárcájából.

Itt sem ér véget a karrierbaloldali politikus sztorija az energiapiaci folyamatokkal: két éven át (2011–2012) az EURELECTRIC Budget 2020 Task Force nevű projektjében töltött be bizottsági tagságot.

A jelek szerint a jól hangzó brüsszeli állás ma már kellemetlen a politikus számára, hiszen azt egyik nyilvánosan elérhető életrajzában sem tüntette fel.

Így az információ kimaradt az előválasztás és Hódmezővásárhely hivatalos oldalán közzétett CV-jéből is, sőt, Wikipédia-oldalán sem lehet találkozni az adattal, a portál archív keresővel találta meg azt.

Az EURELECTRIC egy nemzetközi lobbiszervezet. Az Európai Bizottság weboldalán több javaslatuk is elérhető, rendszeresen írják meg véleményüket a brüsszeli vezérkarnak a témában.

A szervezet tevékenységéről, és arról, hogy miként kapcsolódik hozzájuk Márki-Zay, a Kontra oldalán olvashat többet!

Kapcsolódó írásaink