Belföld

Fidelitas: Márki-Zay eltörölné a rezsicsökkentést

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter megszüntetné a magyar családokat segítő rezsicsökkentési programot - hívta fel szombaton a Facebookon és a Youtube-on közzétett videójában a Fidelitas.

Fidelitas: Márki-Zay eltörölné a rezsicsökkentést
Magas árakkal fegyelmezné meg a fogyasztókat az áljobboldali politikus
Fotó: MH/Purger Tamás

A videóban felidézték Márki-Zay azon nyilatkozatát, mely szerint a rezsicsökkentéssel az a baj, hogy nagyon nehéz megszüntetni, emellett arra a megszólalására is emlékeztettek, amikor arról beszélt, hogy az embereknek kevesebb gázt, vizet és áramot kellene használniuk.

A kormánypárti ifjúsági szervezet a videóban leszögezte, nagyon fontosnak tartják a klímavédelmet, ezen belül is a fosszilis energiahordozók arányának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

Felhívták a figyelmet, hogy az EU világviszonylatban a szén-dioxid-kibocsátásnak a tizedéért felel, Magyarország pedig a teljes közösség kibocsátásának mindössze egy százalékát adja. Ez alapján nem igazságos, hogy hazánk a károk helyreállítására és megelőzésére annyit fizessen, mint a jóval többet kibocsátó országok, ahogy az sem, hogy a környezeti károk enyhítésének költségeit az állampolgárokra akarják hárítani. Márpedig Márki-Zay Péter és a baloldal ezt szeretné.

Objektum doboz

A videóban emlékeztettek arra is, hogy a Gyurcsány-kormány 2008-tól liberalizálta a lakossági ármegállapítást, és a rezsi az egekbe szökött. 2010 előtt tizenöt alkalommal emelték a gáz, kilenc alkalommal a villamos energia árát. 2010-re már minden ötödik háztartás a bevételének több mint harmadát lakásfenntartásra költötte.

Ez a tendencia akkor fordult meg, amikor Orbán Viktor kormánya 2010-től ármoratóriumot hirdetett, 2011-től bevezette a hatósági ármegállapítást, 2013-tól pedig rezsicsökkentésbe kezdett.

Márki-Zay a rezsicsökkentés védelme helyett szabad utat engedne az árak emelésének, és a rezsi újra az egekbe szökne - figyelmeztetett a Fidelitas.

Kapcsolódó írásaink

„Márki-Zay professzionális zavarkeltő”

ĀPogrányi Lovas Miklós: A baloldali miniszterelnök-jelölt az érzelmekre kíván hatni, azért pózol folyamatosan a gyermekeivel, hogy a családszerető, konzervatív beállítottságú emberek belelássák, amit akarnak