Belföld

Orbán utcahosszal vezet

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszólítani a vidéki embereket

Nem tud lendületet venni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampánya – írta legújabb kutatásának eredményeit ismertetve a Real-PR 93.

A közvélemény-kutató cég lapunknak eljuttatott felméréséből kiderül, hogy településtípus szerinti bontás alapján Orbán Viktor kifejezetten vidéken erős. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választanának miniszterelnöknek, november elején a magyarok 52 százaléka Orbán Viktort nevezte meg, és csak 37 százalékuk Márki-Zay Pétert, mindössze a választók 11 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben – derül ki a Real-PR 93. összegzéséből, amely hozzátette: azaz kijelenthető, hogy a jelenlegi miniszterelnök sokkal népszerűbb, mint baloldali kihívója.

A településtípus szerinti bontásból az is kiderül, hogy Márki-Zay Péter csak a fővárosban tudja a választók relatív többségét megszólítani. Budapesten 47 százalékos népszerűségével épphogy megelőzi Orbán Viktort, aki 43 százalékos népszerűségnek örvend a fővárosban. Távolodva a fővárostól egészen más a helyzet: a megyei jogú városokban egy Orbán–Márki-Zay-párharc 45-43 arányban már Orbán javára billenne el. Egyéb városokban és községekben ennél is jelentősebb a különbség. Előbbiben 53-37, utóbbiban 61–26 arányban Orbán Viktort támogatnák a választók. Márki-Zay Péternek tehát nem sikerül megszólítania a vidéken élőket, amelynek hiányában aligha lehet valaki miniszterelnök Magyarországon.

Ha ön dönthetné el, Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választana miniszterelnöknek?
Ha ön dönthetné el, Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választana miniszterelnöknek?
Fotó: Real-PR 93

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom