Belföld

A Városháza eladási botránya új részletekkel gazdagodott

Hiába tagad Karácsony Gergely főpolgármester, egy dokumentum után egy hangfelvétel is arra utal, hogy a főváros a legértékesebb ingatlanját értékesíteni akarta

Ismét jelentkezett az Anonymus, ezúttal a Karácsony Gergelyhez kapcsolódó Városháza-botrányhoz kapcsolódó felvétellel, amelyen egyértelműen, jól hallhatóan megnevezték az ingatlaneladás kapcsán hírbe hozott Berki Zsoltot.

A Városháza eladási botránya új részletekkel gazdagodott
Karácsony Gergely kénytelen szembenézni egy belső vizsgálattal
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Újabb részletek láttak napvilágot a Városháza eladása kapcsán, bár Karácsony Gergely nem győzi hangsúlyozni, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem akarja eladni a saját székhelyeként szolgáló műemlék épületet.

A most ismertté vált videófelvételen ugyanaz az álarcos alak, Anonymus beszél, aki a momentumos Cseh Katalin körül a nyáron kialakuló céges botrányhoz is megannyi információt osztott meg a közvéleménnyel. A videón szereplő alak ezúttal Berki Zsolt kapcsán játszott le egy hangfelvételt. Berki annak a Northern Rock Kft.-nek a tulajdonosa, amely az Index által nyilvánosságra hozott szerződés szerint megbízást adott a Városháza eladására.

Az ingatlan értékesítésére azzal a Beák és társai Ingatlanközvetítő Kft-vel szerződtek, amely annak idején az MSZP II. János Pál pápa – korábban Köztársaság – téri székházára is vevőt talált. Az Anonymus által tegnap bemutatott felvételen két férfi beszélget, az nem derült ki, hogy kik ők pontosan. Egyikük azonban egyértelműen, jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá korrupciógyanús körülmények között a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Az esetet elmesélő férfi világossá tette azt is, hogy az ingatlanvétel 2020-ban, azaz Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt.

Objektum doboz

Karácsony már a dokumentum napvilágra kerülését követően is úgy reagált, hogy a portál „fake news kampányt” folytat, azt állította, nincs „Városháza-ügy”, egyúttal önmagát cáfolva bejelentette, feljelentést tesz, „hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát”.

Érdemes megemlíteni, hogy két főpolgármester-helyettes, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a DK-s Gy. Németh Erzsébet tagadta, hogy ismernék Berki Zsoltot, akiről a felvételen szó esik. Mindennek tükrében aligha véletlen, hogy éppen Niedermüller Péter, Erzsébetváros a DK-s polgármestere sürgette múlt héten az eladás ügyében a belső vizsgálatot, míg az elvben Karácsony Gergely mögött álló szocialista politikusok mélyen hallgattak.

Az Anonymus hangfelvételén kétes összefüggésben említett Berki Zsolt neve nem teljesen ismeretlen a közéletben, hiszen jó tíz évvel ezelőtt rendszeresen szerepelt a híradásokban. Berkiről 2008 környékén olvashattak sokat a közügyek iránt érdeklődők, a férfi ugyanis az úgynevezett InfoPark-ügy egyik főszereplője volt. A szóban forgó bűnügyi történet egy újbudai ingatlan körül bontakozott ki. Az állami tulajdonban álló InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő, 62 ezer négyzetméter nagyságú terület földhasználati jogát. Az állami céget a következő esztendőben privatizálták, de a területre nem a vevőt, hanem a Noveco Investet illette meg a földhasználati jog.

A vevő ezt a helyzetet szerette volna megszüntetni, ám nem mindennapi módon. A vita hamar a rendőrség asztalára került, ugyanis – tanúvallomások szerint – a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették. A Noveco tulajdonosa akkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték. A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, amiben Leisztinger neve többször is előfordult. Az ügy utóbb önbíráskodássá szelídült, az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették.

Berki Zsolt a hivatalos adatbázisok szerint napjainkban több vállalkozásban is kisebbségi tulajdonos, ezek között akad szépségápolással, tanácsadással és őrzés-védéssel foglalkozó társaság is. Az adatbázisokban szereplő információk szerint Berki igazi vállalkozó típus, számos cégben vállalt korábban szerepet. Több – azóta megszűnt – ingatlanos társaságban bukkant fel a neve, de köze volt nyomozásokat végző, építőipari, tanácsadó és a vendéglátóiparban működő vállalkozásokhoz is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom