Belföld

Tovább bonyolódik a Városháza eladási botránya

Céges érdekeltsége és hanghordozása alapján feltételezhető, hogy Gansperger Gyula, korábbi Wallis-vezér hallható azon a hétvégén nyilvánosságra került rejtélyes felvételen, amelyen egy fővárosi telek megszerzéséről beszélget két ismeretlen férfi. Eme ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került.

Tovább bonyolódik a Városháza eladási botránya
A városháza épületének eladására készül a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat
Fotó: MTI/Róka László

Meglepő fordulatot vett a Városháza tervezett eladásának ügye. A Cseh Katalin ügyét nyáron kirobbantó, a sajtóban Anonymusként emlegetett álarcos alak a hét végén újabb videóval jelentkezett. Az említett videóban ahhoz kívánt segítséget nyújtani, ki is az a Berki Zsolt. A férfi személye azért fontos, mert az ő cége, a Northern Rock Kft. adhatott megbízást egy ingatlanközvetítőnek a Városháza patinás épületének eladására - az Index feltételezése szerint.

Anonymus vasárnap egy korábban rögzített rejtélyes beszélgetés felvételét juttatta el több szerkesztőségnek. A párbeszéd ismeretlen résztvevőinek egyike elmondta, hogyan szerezte meg a Fővárosi Önkormányzat egyik ingatlanát. Az interneten fellelhető dokumentumok alapján a hivatalos eljárást követve, ugyanakkor Berki Zsolt közbenjárásával. Berki a felvételen elhangzottak alapján kapcsolatban áll valakivel, aki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. ügyeit intézi - olvasható a portálon.

Bajnai bizalmasa a Városháza-ügy egyik főszereplője

Bajnai Gordon közeli bizalmasa Gansperger Gyula, a fővárosi Városháza eladásával kapcsolatos ügy egyik kulcsszereplője, akinek neve a titokzatos Anonymus-videó kapcsán került elő - írja az Origo. Gansperger saját maga ismerte el korábban, hogy már 2001 előtt, az ÁPV Zrt. vezetőjeként üzleti kapcsolatba került Bajnaival, majd a későbbi baloldali miniszterelnököt váltotta a Wallis élén. Gansperger Bajnaival együtt kulcsszerepet játszott a Hajdú-Bét ügyében, a gazdák kisemmizésében.

A több szerkesztőséghez is eljuttatott videó végén Anonymus elárulta, mi a helyrajzi száma annak az ingatlannak, amelyről a két férfi beszélt.

A telek jelenlegi besorolása beépítetlen terület, de ez éppen felülvizsgálat alatt áll. A főváros honlapján közzétett adatok szerint a telket bruttó 101 millió 600 ezer forintért vásárolta meg a Grébics Zrt. A fővárosi vagyonkezelő megbízásából 2020 februárjában értékbecslést készítettek, akkor 79 millió 900 ezer forint + áfa került be az ingatlan forgalmi értéke mezőbe.

Láng Zsolt nyílt levele Barts J. Balázshoz, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójához:

„Tisztelt Vezérigazgató Úr!
Az elmúlt napokban megjelent, az Ön tevékenységét is érintő sajtóhírek alapján az alábbi tájékoztatást kérem Vezérigazgató úrtól.
A BFVK Zrt. a Tulajdonosi Bizottság 327/2020 (06.23) számú határozata alapján felhatalmazást kapott a 232340/1 helyrajzi számú, természetben Budapest, XXII. kerület Nagytétényi út 347 -351. szám alatti „beépítetlen terület" megnevezésű ingatlan értékesítésére.
A sajtóban megjelent hanganyagon az hallható, hogy ebben az ingatlan értékesítésben részt vett valamilyen formában egy Berki Zsolt nevű magánszemély. Ugyancsak Berki neve merült fel a Városháza állítólagos értékesítési szándéka kapcsán. Kérem tehát Vezérigazgató urat, válaszoljon az alábbi kérdésekre:
Ön ismeri-e a híradásokban megnevezett Berki Zsoltot?
Ön találkozott-e vele, vagy egyeztetett-e vele akár személyesen akár más módon a BFVK-t vagy a Fővárosi Önkormányzatot érintő bármely ügyben?
Berki Zsolt közreműködött-e korábban egyéb ügyletekben a BFVK Zrt. megbízásából, illetve a társaság arra jogosult személyeinek tudtával?
Mindezeken felül kérem, hogy a Nagytétényi úti ingatlan értékesítésének előkészítésével, a kiírás létrejöttével és azzal összefüggésben keletkezett valamennyi dokumentumot és jegyzőkönyvet részemre megküldeni szíveskedjen.”

Karácsony Gergelyt mindent tagad a Városháza eladásának ügyében

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink