Belföld

A Karácsony-féle Városháza-botrány és a titokzatos Berki Zsolt

A régmúltból már ismerős szereplők bukkannak fel a Karácsony Gergely-féle Városháza-botrányban. Az ingatlan értékesítésével azt a Beák és társai Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg, amely annak idején az MSZP Köztársaság téri székházára is vevőt talált. A megbízást adó vállalkozás elsőre talán ismeretlen, a Northern Rock Kft. neve keveseknek csenghet ismerősen.

A Karácsony-féle Városháza-botrány és a titokzatos Berki Zsolt
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A társaság tulajdonosa ellenben ismerős lehet sokaknak, Berki Zsolt neve ugyanis jó tíz évvel ezelőtt rendszeresen szerepelt a híradásokban. Berkiről 2008 környékén olvashattak sokat a közügyek iránt érdeklődők, a férfi ugyanis az úgynevezett InfoPark-ügy egyik főszereplője volt - írja az Origo a Magyar Nemzet nyomán.

A cikkben felidézik: az esetről beszámoló híradások szerint később ebből származott a konfliktus. Az állami céget ugyanis a következő esztendőben privatizálták, de a területre nem a vevőt, hanem más céget, nevezetesen a Noveco Investet illette meg a földhasználati jog.

A vevő ezt a helyzetet szerette volna megszüntetni, ám nem mindennapi módon. A vita hamar a rendőrség asztalára került, ugyanis – tanúvallomások szerint – a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették.

A Noveco tulajdonosa ekkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték.

A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, amiben Leisztinger neve többször is előfordult. Az ügy utóbb önbíráskodássá szelídült, az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették.

Berki Zsolt további cégügyei nemigen keltették fel a sajtó érdeklődését, pedig jó néhány vállalkozáshoz volt köze ilyen-olyan módokon.

A hivatalos adatbázisok szerint napjainkban a férfi több vállalkozásban is kisebbségi tulajdonos, ezek között akad szépségápolással, tanácsadással és őrzés-védéssel foglalkozó társaság is. Az adatbázisokban szereplő információk szerint Berki igazi vállalkozó típus, számos cégben vállalt korábban szerepet. Több – azóta megszűnt – ingatlanos társaságban bukkant fel a neve, de köze volt nyomozásokat végző, építőipari, tanácsadó és a vendéglátóiparban működő vállalkozáshoz is.

Kapcsolódó írásaink