Belföld

Egyértelmű sikertörténet a magyar-dél-koreai gazdasági együttműködés

Egyértelmű sikertörténet a Magyarország és Dél-Korea közötti gazdasági együttműködés, ami abból is látszik, hogy az elmúlt húsz évben a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene a tízszeresére nőtt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán miután több dél-koreai vállalat vezetővel egyeztetett hivatalába.

Egyértelmű sikertörténet a magyar-dél-koreai gazdasági együttműködés
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A közlemény szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a mostani alkalmat megelőzően, utoljára 2001-ben fogadták a dél-koreai elnököt Magyarországon, azóta pedig jelentősen felértékelődött a két ország kapcsolata.

Erre jó példa szerinte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly megközelítette a 4,5 milliárd dollárt, azonban idén még ennél is magasabb lesz, és rekordot fog dönteni.

„Ennél is fontosabb, hogy a dél-koreai vállalatok európai beruházásaik célpontjai között Magyarországot egyértelműen a lista tetején szerepeltetik” - közölte.

Hozzátette, hogy mára a kelet-ázsiai ország cégei jelentik a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a dél-koreai vállalatok vezető szerepet játszanak az elektromos autóiparban a világpiacon, s ők diktálják a tempót az elektromos akkumulátorok gyártásában. Ezek a cégek pedig hatalmas kapacitásokat hoznak létre Magyarországon, aminek köszönhetően az ország az elektromos autóipar európai zászlóshajójává válik, illetve részben már vált is - mondta.

Arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Mun Dzsein dél-koreai elnök találkozója előtt több dél-koreai nagyvállalat, például a Samsung, az SK Innovation és a Lotte Aluminium vezetőjével is gazdasági tárgyalásokra kerül sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Leszögezte: a magyar beruházási környezet továbbra is a legkedvezőbb Európában, ami fontos ahhoz, hogy minél nagyobb szeletet sikerüljön kihasítani a dél-koreai vállalatok Európa iránti növekvő érdeklődéséből.

Kapcsolódó írásaink