Belföld

A családosok inkább kormánypártiak

Október végén a Fidesz-KDNP pártszövetség a teljes népességen belül 47 százalékos táborral, míg a baloldali közös lista ugyanezen a bázison csupán 40 százalékos támogatottsággal bírt. A kormány családpolitikai intézkedései is célba érnek, ugyanis a családok körében ennél is magasabb (51 százalék) a kormánypártokat támogatók köre.

A családosok inkább kormánypártiak
A Társadalomkutató eredményei alapján kijelenthető, hogy Magyarországon továbbra sincs kormányváltó hangulat
Fotó: Hirado.hu

A Társadalomkutató legfrissebb felmérése szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP pártszövetséggel rokonszenvezők aránya 47 százalékos, míg a Márki-Zay Péter-féle baloldali közös lista csupán 40 százalékos népszerűségnek örvend. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk a teljes népesség 1-1 százalékának támogatására számíthat. Az említett pártokon kívül egyéb pártokra kevesebb mint a magyar népesség 1 százaléka voksolna, valamint mindössze a magyarok 10 százaléka bizonytalan a pártpreferenciáját illetően.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy Magyarországon továbbra sincs kormányváltó hangulat, az előválasztásnak hívott baloldali mozgósítási verseny pedig nem hozta el a várt sikert a kormányellenes erők számára. A feltételezéseket tovább erősíti, hogy míg október 23-án a jobboldali erők rendezvényén százezren, addig a baloldalén párezren voltak csak jelen. Tehát az országgyűlési választás előtt félévvel a kormánypártok kifejezetten kedvező helyzetből várhatják a kampánystartot.

A családosok inkább kormánypártiak
A családosok inkább kormánypártiak
Fotó: Társadalomkutató

Kutatásunkból az is kiderül, hogy 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelők körében a Fidesz-KDNP szövetséget támogatók aránya 51, míg a baloldalé változatlanul 40 százalékos. Ezek alapján a kormány családpolitikáját a célzott réteg sikeresnek tartja, az elégedettség pedig a 2022-ben esedékes családi adóvisszatérítés miatt várhatóan tovább növekszik majd.

Kapcsolódó írásaink