Belföld

Karácsonynak Gyurcsány bizalmasa a legfontosabb

A főpolgármester korábbi kijelentésével szembemenve igazgatósági tagsággal ajándékozta meg főtanácsadóját, Gál J. Zoltánt

Nem először fordul elő, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesterré választása előtt tett ígéreteivel szöges ellentétben cselekszik. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén Gál J. Zoltánt a fővárosi vagyonkezelő központ igazgatósági tagságával jutalmazta.

Karácsonynak Gyurcsány bizalmasa a legfontosabb
A városvezető azt ígérte, nem lesznek politikai ejtőernyősök a fővárosban
Fotó: MH/Török Péter

A főpolgármester még megválasztása előtt többek között azt ígérgette, hogy nem lesznek politikai ejtőernyősök a fővárosban, ám ezzel a kijelentésével már számos esetben szembement, elsősorban Gyurcsány Ferenc emberei – Kálmán Olga, Draskovics Tibor vagy éppen Gál J. Zoltán – érdekében.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésén Karácsony Gergely a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ igazgatósági tanácsába ajánlotta főtanácsadóját, Gál J. Zoltánt, a nemrég elbukott kampányának főnökét, Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárát. A főpolgármester nevével fémjelzett javaslatnak megfelelően az MSZP egykori országgyűlési képviselője a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) igazgatósági tagja lett. Gál J. Zoltán megbízatása a kontraktus alapján 2021. október 28-tól 2024. november 15-ig, tehát a következő önkormányzati választásokig tart. A Fővárosi Közgyűlés a legkisebb munkabér összegének kétszeresében állapította meg a „tiszteletdíját”, azaz Gál J. Zoltán havi 438 ezer forintot kap. (Ez az összeg jövőre a garantált bérminimum emelkedése miatt 520 000 forintra növekedhet.)

Gál J. édesapja, az idősebb Gál Zoltán korábbi házelnök kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Gyurcsány anyósával, Apró Piroskával is, aki a 90-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál beajánlotta a fiát Apró Piroskához és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Így alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán, aki 2002-ben Medgyessy Péter kormányfő kommunikációs főnöke lett. Gál J. Zoltán pályafutásának érdekessége, hogy Medgyessy előbb őt, majd Gyurcsányt is menesztette, ám Medgyessy megpuccsolását követően, nem sokkal később a korábbinál is bizalmibb posztra térhetett vissza, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lehetett a Gyurcsány-kormányban.

A közgyűlésen Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt próbálta tisztázni, hogyan képzeli el Karácsony Gergely a főváros következő három évét. „Két év telt el azzal, hogy Karácsony kampányt folytatott azért, hogy jövőre ő legyen a miniszterelnök-jelölt a baloldalon, de ez nem sikerült” – tette hozzá. Láng rámutatott, hogy Karácsony legutóbbi nyilatkozatában sem említette, hogy Budapesten teendői lennének, ezért rákérdezett: „Megunta ezt a munkát, vagy pedig folytatja a városvezetést?” Láng arról is érdeklődött, hogyan értette a főpolgármester a fideszes szavazók eltüntetését. Karácsony minderre azt válaszolta, hogy amíg olyan jobboldal van hatalmon, amilyen, addig nem lesz alkotmányos béke.

Az igazi vita akkor robbant ki, amikor a Celldömölkre tervezett fővárosi idősotthon kérdése került napirendre. Kovács Péter XVI. kerületi, kormánypárti polgármester nem igazán értette, miért kell Celldömölkre küldeni a budapesti
nyugdíjasokat, hiszen csak az általa vezetett kerületben két nyugdíjasház is van, az egyik üresen áll, a másikat a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága használja a szabálytalankodás miatt lefoglalt autók tárolására. Még Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor is arra hívta fel a figyelmet, hogy számos fővárosi tulajdonú ingatlan hever parlagon, ahol megfelelő ellátást lehetne nyújtani a fővárosi idősek számára, nem kell erre vidéki helyszínt keresni.


Láng Zsolt arra utalt, hogy egészen más szempontok irányíthatják a Fővárosi Önkormányzatot, mert a szóban forgó celldömölki cég tulajdonosa a helyi MSZP-s alpolgármester és MSZP-s képviselő – állította. A városvezetés nem reagált felvetésére, ám az Opten nyilvános cégadatai szerint a Cell-Bahnbau Kft. jelenlegi tulajdonosa Söptei Józsefné, míg Celldömölk egyik alpolgármesterét szintén így hívják. A testület tagja ezenfelül Kovácsné Söptei Valéria. Az előterjesztést végül elfogadta a közgyűlés.

Kapcsolódó írásaink