Belföld

A Gyurcsány-terror egyik legkegyetlenebb pillanata

Nem felejtünk 3. rész - 2006. október 23-i áldozatok történetei + GALÉRIA

Az őszödi beszéd napvilágra kerülését követő tiltakozásokat folyamatos rendőri atrocitások kísérték 2006 őszén, amelyek október 23-án voltak a legsúlyosabbak. Gyurcsány hazugságbeszédét - a tiltakozások kiváltó okát -, azóta sokan próbálták relativizálni élükön a bukott miniszterelnökkel. Legutóbb a baloldali koalíció új kedvence, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nevezte a „problémákkal szembenéző, őszinte beszédnek”.  Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a gyurcsányi mondatok következményeként, 1956 után ötven évvel, újra ártatlan magyar emberek vére folyt a budapesti utcákon!

A Gyurcsány-terror egyik legkegyetlenebb pillanata
Az őszödi beszéd napvilágra kerülését követő tiltakozásokat folyamatos rendőri atrocitások kísérték 2006 őszén, amelyek október 23-án voltak a legsúlyosabbak
Fotó: MH

Csorba Attila az esti órákban a Blaha Lujza térnél, a Rákóczi úton, az Astoria irányában a jobb oldalon tartózkodott, az árkádok alatt. Érdeklődő állampolgárok csoportjában a közelben zajlott ünnepséget hallgatta. Ekkor a Készenléti Rendőrség egyik rendőre 17,5 milliméteres gumilövedékkel 15 méterről fejbe lőtte.

Attilát kórházba szállították, ahol egy ideig lélegeztető gépen tartottak, ugyanis kómába esett.

A bal szemére megvakult, az arccsontját megoperálták, mert a lövés teljesen szétroncsolta, a gumilövedéket eltávolították, mint akkor kiderült Attila agya is megsérült a lövés következtében, ugyanis a hátranyomódott arccsont megnyomta. 2006 novemberében egy komoly műtéten esett át, ami miatt az egész homlokcsontját leoperálták, csak úgy tudtak hozzáférni a sérült részekhez.

Attila jobb oldali szeme egy gyerekkori betegség miatt már eleve rossz volt.

Tehát a lövés okozta sérülés miatt egyetlen ép szemgolyóját kellett kivenni.

„A gumilövedék teljesen szétroncsolta a szememet” – mondta a Csorba Attila, akinek az agyhártyája is megsérült és más sérüléseket is szenvedett, amelynek következtében az agyvíz is szivárogni kezdett. 

Gyurcsányék nem kerítették elő a tettest

A rendőri bűncselekmény tényét a Budapesti Nyomozó Ügyészség megállapította, az eljárást a tettes személyének fel nem deríthetőségére tekintettel megszüntette. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy „a Rendészeti Biztonsági Szolgálat által használt töltény  beszerzésére és használatba vételére az ORFK Fegyverzeti, Műszaki szakterület szakmai közreműködése és jóváhagyása nélkül került sor. Azóta ezen lövedék használatát megtiltották.

A nyomozás során kirendelt fegyverszakértő megállapítása szerint „A 17,5 milliméteres, 1 gumigolyós lövedékű lőszer maximális lőtávolsága nagyjából 200 méter.  Az 1 gumigolyós lőszer lövedéke 30 méteren belül súlyos, akár halálos sérülést is okozhat. Szemsérülést – a legérzékenyebb érzékszerv – pedig szinte a maximális lőtávolságon belül bárhol okozhat a lövedék.”

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat kijelentette az elemzésében, hogy a rendőrség aránytalanul, szükségtelenül, jogellenesen használt emberi élet kioltására alkalmas, életveszélyes eszközt fegyvertelen polgárok csoportja ellen.

Csorba Attila maradandó testi és lelki sérüléseket szenvedett, kilátástalan helyzetbe került, – hiszen elvesztette az állását, teljesen megvakult és állandó fájdalmai voltak -  írták.

A beszéd nyomán kirobbant tüntetéseken a rendőrség brutálisan rátámadt a demonstrálókra
A beszéd nyomán kirobbant tüntetéseken a rendőrség brutálisan rátámadt a demonstrálókra
Fotó: MH

Az eljárt bíróságok a szakvélemények alapján megállapították, hogy Csorba Attila a rendőri bűncselekmény miatt 90 százalékos látószervi károsodást, össz-szervezeti, 80 százalékos egészségkárosodást és maradandó pszichés sérülést szenvedett, sérülés okozta állapota miatt keresőképtelen. 

Csorba Attila a vakságot megközelítő, tapogató életmódra kényszerült.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat felhívta a figyelmet, hogy Attila esete nem egyszerűen baleseti károkozás, mert jogsértése embertelen, megalázó bánásmódnak minősül. 

A Gyurcsány-kormány nem tett semmi: megsértették Csorba Attilának a tisztességes eljáráshoz való jogát, hogy a sérelmére bűncselekményt elkövető rendőr kilétét nem derítették fel, s a bűnelkövető rendőrt nem büntették meg.

2016 októberében öngyilkos lett a Gyurcsány-terror áldozata

Öngyilkos lett a 2006-os gyurcsányista ávós terror egyik kilőtt szemű áldozata – derült ki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat akkori videónyilatkozatából.

„Volt egy rossz szeme, meg egy jó. A jót kilőtték, a rosszal meg nem látott. Kapott egy nem enyhe depressziót, és amikor felhívtam az édesanyját, megdöbbenéssel kellett értesülnöm arról, hogy Attila tragikus körülmények között meghalt” – számolt be a szomorú hírről Zétényi Zsolt, az áldozat volt ügyvédje. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyurcsányi mondatok következményeként, 1956 után ötven évvel, újra ártatlan magyar emberek vére folyt a budapesti utcákon!

Folytatjuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom