Belföld

Aki miatt újra ártatlan magyar emberek vére folyt Budapest utcáin

Nem felejtünk 1. rész - A Gyurcsány-terror áldozatainak története

Az őszödi beszéd napvilágra kerülését követő tiltakozásokat folyamatos rendőri atrocitások kísérték 2006 őszén, amelyek október 23-án voltak a legsúlyosabbak.

Aki miatt újra ártatlan magyar emberek vére folyt Budapest utcáin
Az őszödi beszéd napvilágra kerülését követő tiltakozásokat folyamatos rendőri atrocitások kísérték 2006 őszén, amelyek október 23-án voltak a legsúlyosabbak
Fotó: MH

Gyurcsány hazugságbeszédét - a tiltakozások kiváltó okát -, azóta sokan próbálták relativizálni élükön a bukott miniszterelnökkel. Legutóbb a baloldali koalíció új kedvence, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nevezte a „problémákkal szembenéző, őszinte beszédnek”. 

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a gyurcsányi mondatok következményeként, 1956 után ötven évvel, újra ártatlan magyar emberek vére folyt a budapesti utcákon!

 „2006. október 23-án, Budapesten példátlan erejű és méretű, megfélemlítő rendőri intézkedések sorozata történt. Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára megemlékezni kívánó, gyülekezési jogukat gyakorló, erőszakos cselekményeket nem tanúsító emberekkel szemben gumilövedék, vízágyú, könnygázgránát, gyalogos és lovas rendőri egységek bevetésére került sor, számos súlyos sérülést okozva - írta 2016-ban a Nemzeti Jogvédő Szolgálat jelentése, majd így folytatja: A bejelentett, békés megemlékezésről távozni kívánó embereket nem védték meg, hanem be nem jelentett tüntetés rendőri intézkedés alatt álló résztvevőinek tekintették őket, majd pedig több esetben előzetes felszólítás nélkül rontott az emberekre a közrendért felelős erőszakszervezet.

A rendőrség ezúttal sem tartotta be a szükségesség és arányosság elvét, illetve a tömegoszlatás szabályait. A magyar rendőrség állományába tartozó rendőrök, illetve rendőrruhát viselő személyek ismét tömegesen követtek el bűncselekményeket, és szegték meg a rendőrségre vonatkozó jogszabályi előírásokat Budapesten, 2006. október 23-án másnap hajnalig.

2006. október 23-án, Budapesten példátlan erejű és méretű, megfélemlítő rendőri intézkedések sorozata történt
2006. október 23-án, Budapesten példátlan erejű és méretű, megfélemlítő rendőri intézkedések sorozata történt
Fotó: MH

Este vendéglátóipari egységek békés közönségével szembeni, minden indok nélküli kegyetlen és megfélemlítő fellépések történtek, amelyek során több embert súlyos sérüléseket okozva bántalmaztak az oda behatoló rendőrök. Október 24-én hajnalban a Belváros különböző pontjain a Roosevelt tértől a rakparton át a Vámház térig példátlanul nagy számban ártatlan járókelőket bántalmaztak, fogtak el, s vettek őrizetbe. A rádióforgalmazási adatok szerint hajtóvadászatot rendeztek minden, a körzetben tartózkodó személlyel szemben, függetlenül az érintett személy felelősségétől (túszok, forradalmárok elfogásáról beszéltek, továbbá tömegek körbezárásáról és minden menekülő elfogásáról). Az őrizetbe vételek során és azt megelőzően – a szeptember 18–21. közötti eseményekhez hasonlóan – fizikai bántalmazások, rúgások, ütlegelések történtek. Az előállítottak és letartóztatottak emberi méltóságot sértő intézkedéseket szenvedtek el.

Több bizottsági jelentés, még az ORFK keretén belül készített Papp-jelentés is megállapította azt, hogy a rendőrök eljárása törvénytelen és aránytalan volt. A megindított eljárások egy jelentős része koncepciós pernek minősült, és a vádlottak felmentésével végződött.

A Gyurcsány-terror egyik áldozatának története 

Zsolt 2006. október 23-án délután négykor az egyik barátjával az Astoriához ment, ahol a Fidesz MPP az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójának ünnepi megemlékezését tartotta. Az ünnepségen egy ideig részt vettek, hallgatták a beszédeket, majd még az ünnepség vége előtt az Andrássy út felé indultak, mivel szerettek volna eljutni az Oktogonon található gyorsétkezőbe.

Zsolt a Bajcsy Zsilinszky úton haladt a barátjával az Andrássy út felé, amikor észlelte, hogy a távolban kaotikus helyzet alakult ki. Füstöt észlelt, gyaníthatóan könnygázt, de ebben a pillanatban még nem tudta felmérni, hogy mi zajlik a távolban. A Bajcsy Zsilinszky úton, körülbelül az Erzsébet tér magasságában a fal mellé húzódva folytatta útját barátjával, mivel nem gondolta, hogy nem tud eljutni az Andrássy útra, és azon át az Oktogonra. Ekkor a Bajcsy Zsilinszky út ezen szakaszán még nem volt különösebb esemény – tömegoszlatás, füst vagy könnygáz –, így alappal számíthatott arra, hogy az előre eltervezett útvonalon tudja folytatni az útját.

Nem rendszeresített gumilövedékeket használt a Gyurcsány-kormány rendőrsége 2006. október 23-án a tömegoszlatásoknál
Nem rendszeresített gumilövedékeket használt a Gyurcsány-kormány rendőrsége 2006. október 23-án a tömegoszlatásoknál
Fotó: MH

Egyre közeledett a távolban észlelhető füst felé, de mindvégig joggal bízott abban, hogy mivel rendbontó és provokatív magatartást egyáltalán nem tanúsít, ezért célja elérésének nem lehet akadálya.

Körülbelül 200 méterre az Andrássy út és Bajcsy Zsilinszky út sarkától gumilövedékkel fejen találták, a fejlövés hatására földre rogyott, és elveszítette az eszméletét.

A fejlövés hatására a mentősök utólagos elmondása alapján közel egy liter vért veszített.

Közel eszméletlen állapotban és a vérveszteség hatására sokkos állapotban ketten eltámogatták a mentőig, ahol minimális ellátást kapott, majd betették a mentőbe.

A Honvéd kórházban pontosan egy hetet töltött.

Az orvosi vizsgálatok koponyában található vérömlenyt állapítottak meg, amely körülbelül 7-8 milliméterrel elnyomta Zsolt agyát.

Ezen kívül 2,5 centiméteres átmérőjű, csillag alakú repesztett sebzés és bőrhiány keletkezett fején, a lövés helyén, mely a mai napig látszik. Továbbá fején duzzanatok, zúzódások keletkeztek, amelyek még hosszú hetekig látszódtak.

Folytatjuk. 

Kapcsolódó írásaink