Belföld

Gyurcsány dörzsölheti a tenyerét

Egyre kínosabbá válik az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek szócsatája

A Századvég legújabb kutatása is megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett párt, a Demokratikus Koalíció a nagy nyertese az ellenzéki előválasztási kampánynak.

Gyurcsány dörzsölheti a tenyerét
Bejött a számításuk: a DK-é lehet a legnagyobb baloldali frakció jövőre
Fotó: MH/Katona László

Igazi tétje nincs a jelenleg zajló előválasztási kampánynak, hiszen a miniszterelnököt nem a szavazók választják Magyarországon, hanem a parlamenti képviselők szavazatai alapján kaphat bizalmat erre a tisztségre egy politikus. Egy esetleges baloldali győzelem esetén a legerősebb nyertes párt frakciója tehetne javaslatot a miniszterelnök személyére, az pedig egyértelmű, hogy ehhez Gyurcsány Ferenc jóváhagyása kell.

A Századvég Alapítvány kutatása, amely az ellenzéki pártok elmúlt másfél éves változásait elemezte, arra a következtetésre jutott, hogy a baloldali küzdelem legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koa­líció, amelynek vezető szerepe a baloldalon megkérdőjelezhetetlenné vált. A volt miniszterelnök pártját az ellenzé­kiek 32 százaléka támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, míg 2020 januárjában mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így.

A Jobbikra az ellenzékiek 18, a Momentumra 14 százalék szavazna. Elsősorban az utóbbi jelent komoly átrendeződést, hiszen tavaly januárban még 27 százalék támogatta a Momentumot, a Jobbikot pedig 16. Az MSZP–Párbeszéd támogatottsága kilencről hatra, az LMP-é ötről négy százalékra esett vissza az ellenzéki szavazók között.

Gyurcsány Ferenc – felhasználva a DK szervezeti, személyi és anyagi erőfölényét a többi balliberális párttal szemben – a számára kedvező irányba terelhette a baloldali erők választási készülődését – állapította meg a Századvég. A tanulmány készítői hozzátették, hogy a folyamatot a DK által előzetesen megkötött paktumok, az intenzív kampánytevékenységük, illetve a visszaléptetések eredményeként kialakított jelöltszámok erősítenek. Az ellenzéki előválasztáson a baloldali erők rangsorában nem csupán Gyurcsány Ferenc jelöltjei győztek a legtöbb egyéni körzetben, hanem a 2022-es országgyűlési választásokon a baloldal számára kedvezőbb körzetek közül a legtöbbet szintén a DK szerezte meg.

Ennek alapján feltételezhető, hogy a következő ciklusban a DK-é lesz a legnagyobb baloldali frakció az Országgyűlésben, így Gyurcsány egyik legfőbb stratégiai célja – a jelek szerint – teljesülni fog. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a DK-n kívüli balliberális erők azáltal, hogy szövetkeznek Gyurcsány Ferenccel, végső soron a saját szavazóbázisuk fokozatos lemorzsolódását idézik elő, miközben hozzájárulnak az exkormányfő visszatéréséhez – összegezte a tapasztalatokat a Századvég.

Mindennek tükrében nem meglepő, hogy egyre magabiztosabbá válik a Gyurcsány-párt, és a szakértők szerint korábban kétlépcsősre tervezett visszatérését Gyurcsány Ferenc már egyben is elképzelhetőnek tartja. A DK-vezér felesége, Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy riválisa, Márki-Zay Péter viselkedése a legnagyobb veszély az ellenzéki összefogásra, amit szerinte decemberig se tudna egyben tartani. Dobrev úgy érezte, hogy azért kell reagálnia Márki-Zay kommunikációjára, mert ha nem állítják meg időben a populizmust, annak végzetes következményei lehetnek, valamint ez a kampány nemcsak őt akarja lejáratni, hanem szétveri azt az ellenzéki összefogást.

Az előválasztási cirkuszból Karácsony Gergelyt már kiszorító Márki-Zay Facebook-posztban szólította fel riválisát, hogy az összefogás sikere érdekében Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányát, és ne állítson valótlanságokat. A politikus úgy gondolja, a DK kampánycsapata azokról a hírekről akarja elterelni a figyelmet, amelyek szerint ha Dobrev Klára lesz a közös jelölt, Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink