Belföld

Gyurcsány pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek

Deák Dániel: A baloldalon belül a DK–Jobbik-koalíciónak többsége van

A DK-elnök tovább erősítette a pozícióit azzal, hogy a Jobbikkal látványosan kiegyezett, a meggyengült Jakab Péter által vezetett párt a parlamentben is Gyurcsányékkal működik majd együtt.

Gyurcsány pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek
Jelöltkeringő. Márki-Zay és Karácsony vasárnap a Madách téri színpadon
Fotó: MH/Katona László

Az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak az úgynevezett „Gyurcsány-problémától”, az előválasztást is ezért találták ki, ez azonban nem sikerül nekik, sőt: Gyurcsány Ferenc pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek, Karácsony Gergely pedig elbukott – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet honlapján közzé tett írásában Deák Dániel, az intézet vezető elemzője.

Rámutatott: Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen ha nem a felesége lesz végül a közös miniszterelnök-jelölt, akkor olyan személy kerül az élre, akinek nincsen pártja, de még frakciója sem lesz a parlamentben, így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít. Tehát hiába nincs még vége a baloldali előválasztási kampánynak, már most kijelenthető, hogy annak a legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc és a DK, az újbaloldali politikai erők pedig eljelentéktelenedtek – állapította meg Deák.

Hozzáfűzte: Jakab Péter, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is bukott politikus lett, Fekete-Győrt még a saját pártja is leváltotta. Innentől kezdve a Gyurcsány házaspáron kívül egyetlen egy jelentősebb politikus sincs a baloldalon.

Márki-Zay egy pillanat alatt elmozdítható egy esetleges baloldali győzelem után, ha egyáltalán a parlamenti többség megválasztja, akkor egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal könnyen lecserélhető. A Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb jelöltje, és a baloldal számára biztosan nyerhető körzetek esetében is elsöprő a DK fölénye – magyarázta az elemző. Megjegyezte: Gyurcsány tovább erősítette a pozícióit azzal, hogy a Jobbikkal látványosan kiegyezett, a meggyengült Jakab Péter által vezetett párt a parlamentben is várhatóan Gyurcsányékkal működik majd együtt, vagyis a baloldalon belül a DK–Jobbik-koalíciónak többsége van.

Karácsony Gergelynek a felmérések szerint már Dobrev Kláránál is nagyobb az elutasítottsága – folytatta Deák. Közölte: a főváros eddig is a DK befolyása alatt állt, de innentől kezdve már minimális ellenállást sem tud majd felmutatni Gyurcsányékkal szemben Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettesnek nagyobb súlya lesz a folyamatok alakításában, mint a főpolgármesternek. A bukott Karácsony még arra sem volt képes, hogy a saját szövetségeseit beállítsa az általa támogatott Márki-Zay mögé, még a saját szóvivője, Barabás Richárd is inkább Dobrev Klárára szavazott, de az MSZP-s politikusok többsége is várhatóan a DK-s jelölt mögé áll be.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony fölhizlalta Dobrev Klára esélyeit

ĀHétértékelő. Hiába szerezte meg a „szimpátiabónuszt”, Márki-Zay Péter mellett sem az LMP, sem az MSZP, sem a Jobbik nem kampányol, mindez pedig Gyurcsány feleségének kedvez