Belföld

Gyurcsány nyeri az előválasztást

Gyurcsány Ferenc pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek, az újbaloldal sokáig sztárolt politikusa, Karácsony Gergely pedig elbukott - állapította meg legújabb elemzésében Deák Dániel.

Gyurcsány nyeri az előválasztást
Kényelmesen alkalmazhatná a bevált módszert Karácsony Gergely mellett
Fotó: MH/Katona László

A XXI. Század Intézet vezető elemzője többek között megállapította: az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak az úgynevezett „Gyurcsány-problémától” a baloldalon, az előválasztást is ezért találták ki. Ez azonban nem sikerül nekik, sőt: Gyurcsány Ferenc pozíciói minden eddiginél erősebbek lettek, az újbaloldal sokáig sztárolt politikusa, Karácsony Gergely pedig elbukott.

Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen ha nem a felesége lesz végül a közös miniszterelnök-jelölt, akkor egy olyan személy kerül az élre, akinek nincsen pártja, de még frakciója sem lesz a parlamentben, így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít.

·Hiába nincsen vége tehát még a baloldali előválasztási kampánynak, már most kijelenthető, hogy annak a legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc és a DK, az újbaloldali politikai erők pedig eljelentéktelenedtek, Karácsony Gergely szintén egy gyenge, bukott politikus lett, míg pár hete még az újbaloldal nagy reménységének számított.

A teljes elemzés itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony fölhizlalta Dobrev Klára esélyeit

ĀHétértékelő. Hiába szerezte meg a „szimpátiabónuszt”, Márki-Zay Péter mellett sem az LMP, sem az MSZP, sem a Jobbik nem kampányol, mindez pedig Gyurcsány feleségének kedvez

Visszalépett, kisatírozták

ĀOszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint Márki-Zay futóbolond, nem is kell a korábbi, mondjuk a gyerekbántalmazást propagáló kijelentéseit idézni, lejáratja saját magát