Belföld

Terjed a rasszizmus a baloldalon

A XXI. Század Intézet elemzésében a baloldalon egyre inkább teret nyerő rasszizmus és idegengyűlölet jelenségét vizsgálják meg.

Terjed a rasszizmus a baloldalon
A baloldal vezető politikusai egymást túllihegve álltak be az antiszemita Bíró László mögé a szerencsi időközi választáson, de ez sem volt elegendő a botrányos jelölt győzelméhez
Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes

Az utóbbi években a baloldali politikusok részéről egyre többször hangzik el olyan kijelentés, amely valamilyen népcsoport vagy kultúra ellen irányul. Az egyre gyakoribb antiszemita és (kultúr)rasszizmusba hajló megnyilvánulások hosszú ideje képezik a baloldali politika részét, amelyek a korábbi évek megszólalásaiban is rendre megmutatkoztak.

A külföldi munkavállalók, a határon túli magyarok, valamint a hazai etnikai és vallási kisebbségek elleni lázítás mellett a kínai- és oroszellenes kijelentések is egyre elterjedtebbek a szivárványkoalíció politikusai között, ami a 2022-es választásokhoz közeledve komoly aggályokat vet fel a baloldali jelöltek alkalmasságát illetően.

A baloldalon terjedő idegengyűlölet már hosszú ideje képezi az ott található pártok politikájának szerves részét. Az időről-időre felbukkanó antiszemita és már-már rasszizmusba hajló kijelentések számát illetően kétségkívül a Jobbik vezeti a képzeletbeli rangsort, de az elmúlt években a többi baloldali párt politikusaitól is egyre több olyan kijelentést hallhatunk, amelyek jól illeszkednek a szélsőjobboldalról indult, mára azonban egyértelműen balliberálissá váló Jobbik politikusainak korábbi megnyilvánulásaihoz.

A teljes elemzés itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink