Belföld

Gyurcsány szövetségesei acsarkodnak

Az előválasztási színjáték első fordulója és a hatalomért történő marakodás a választók egy részét is kiábrándította

Minden az elemzők által előrejelzett forgatókönyv szerint alakul a Gyurcsány-show műsorán, akár Karácsony, akár Dobrev lesz a végső befutó, mindenképp Gyurcsány Ferenc lesz a baloldal tényleges vezetője. A szövetséges pártok a hétvégén egymást marták, eközben a porondmester csendesen kuncog.

Gyurcsány szövetségesei acsarkodnak
Gyurcsány nyeregben érzi magát, bárki nyer, mindenképpen ő győz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Ma önző voltam. Hagyományos szelfi készült. Ahogy a nevében van, magamról. Csak magamról. Mondhatnám semmittevés közben. Mert csak főzés, vásárlás, krimi, meg hasonlók a mai programban. De ez is jó” – írta a hétvégén közösségi oldalán az előválasztási színjáték porondmestere, Gyurcsány Ferenc, aki pártjának hatalmas arányú győzelme után csendes pihenőt tartott, miközben a szövetséges erők egymásra acsarkodtak, a csalódott szavazók pedig szinte polgárháborút robbantottak ki a világhálós kommentekben.

A rendkívül feszült helyzetet az váltotta ki, az előválasztási színjáték miniszterelnökjelölt-jelölti szavazásának másodikja, illetve harmadikja, vagyis Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a toronymagas első, Gyurcsányné Dobrev Klára ellen szövetkezett, és maguk is elkezdtek „gyurcsányozni”, bár a visszalépésüket egyikük sem tartja aktuálisnak. Jelesül a főpolgármester kijelentette, csak ő képes legyőzni Orbán Viktort, de ehhez mások is kellenek majd. Mint kifejtette, tiszteli a többi jelöltet is, de Dobrev Klára „egy párt jelöltje”, Márki-Zay Pétert pedig egy párt sem támogatta.

Első körben – ahogyan korábban Gyurcsánytól és házi ügyvédjétől, Czeglédy Csabától is kapott hideget-meleget – Gyurcsány egy-kori kancelláriaminisztere, Molnár Csaba sietett elégtételt venni, és arról értekezett: „Nem lesz ez így jó, urak!” Molnár azon háborodott fel, hogy Karácsony és Márki-Zay szakértői kormányról kezdett hadoválni, vagyis arról, hogy nem a győztes parlamenti pártok, hanem a leendő miniszterelnök nevezi majd ki a kormány tagjait.

Karácsony mindezt úgy értelmezte, hogy „a DK háza tájáról alacsonyan szállnak felé a stukkerek”, ugyanakkor arról is beszélt, hogy büszke arra a politikára, amit a DK politikusaival elértek”. Mindezt vasárnap egy rendezvényhajón mondta, ahol kicsit kapkodva, meg sem várva az előválasztás második fordulóját – amelyet október 10–16-a között tartanak meg –, ha nem is teljes körben, de már kormányt is hirdetett, amelyben Gyurcsánynénak éppenséggel a külügyminiszteri posztot ajánlotta fel. Az alkotmányosság helyreállítását pedig Márki-Zay Péterre, a „jobbkezére” bízná. Gyurcsány Ferenc nem ért rá a kommentálásra, mert a ceremóniamester a fakanállal bíbelődött.

Érdemes megemlékezni a Jobbik ról is. A Bennfentes.net beszámolója szerint a miniszterelnök-jelöltek versenyében csúfosan leszereplő Jakab Péter saját pártjában a bujdosó szerepét alakította, a sajnálatát kifejezve, amiért „két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen.”

„Srácok! Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? – rimánkodott Jakab, a békebíró szerepét magára öltve. Ugyanakkor a Jobbikban Jakab szereplését keserves csalódásként, hideg zuhanyként, totális kudarcként értékelik.

Egykori párttársa, a Mi Hazánkat választó Apáti István azt fejtegette, az előválasztás eredményei sajátos kábítószerként hatnak a szereplőkre. Annyira betéptek, hogy mindannyian győztesnek képzelik magukat. Apáti hozzátette, Jakab a túlélése érdekében még fenyegetőzik is: „Tegnap a vele egy akolban lévő szövetségeseit fenyegette meg. A könnyeivel küszködve lényegében azt mondta, a vidéki ellenzéki szavazókra gyakorolt mágikus jakabi hatás nélkül Gyurcsányék nem tudnak nyerni, vagyis ő nélkülözhetetlen.”

A Gyurcsány által csapdába csalt Momentum gyászosan szereplő elnöke, Fekete-Győr is meglátta a lehetőséget a Karácsony-Márki-Zay paktumban, ha pártja beáll mögéjük, akkor még királycsinálók is lehetnek, ezért ő kontrázta Jakabot. Mint fogalmazott: aki tisztában van a magyar társadalom realitásaival, pontosan tudja, hogy Dobrev Klárával van messze a legkevesebb esélyünk legyőzni a Fideszt.

Jakab testőreit vizsgálja a rendőrség

Jakab fojtogató testőre és sofőrje ellen testi sértés és garázdaság miatt hivatalosan is megindult a rendőrségi eljárás, tudta meg a Ripost. A lap értesülései szerint ugyanakkor az áldozat, a kutyát sétáltató férfi ellen indított szabálysértési ügyet felfüggesztették. Öt tanú állítja egybehangzóan, hogy Jakab verőlegényei kezdték a provokációt, és a Jobbiktól több mint negyvenmillió forintot bezsebelő sofőr ütött először, ezután jelent meg a testőr, aki hátulról fojtófogást alkalmazva vitte földre áldozatát.
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink