Belföld

Kétfelvonásos baloldali színjáték az előválasztás

Hétértékelő. Minden előrejelzés szerint a magyar gazdaság rekordgyorsasággal kilábalt a koronavírus-járvány jelentette sokkból – mondta Deák Dániel politológus

Rég el van döntve minden: Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek a baloldalon – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző. Szerinte a brüsszeli bizottság budapesti látogatása a jogállamiság vizsgálata ügyében egyértelműen a baloldal választási esélyeinek javítását szolgáló akció volt.

Kétfelvonásos baloldali színjáték az előválasztás
Karácsony Gergely 2004 óta Gyurcsány Ferenc elkötelezettje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Folytatódik a baloldali előválasztásnak nevezett színjáték, a pártok és a jelöltek úgy tesznek, mintha valódi verseny lenne közöttük, hogy ezzel is tétet adjanak a folyamatnak, még többen vegyenek részt a második fordulóban, így még több személyes adatot tudjanak begyűjteni – jelentette ki az előválasztási acsarkodás kapcsán Deák Dániel politológus.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a színjáték részének nevezte, hogy a DK és a többi miniszterelnök-jelölt üzenget egymásnak. Rámutatott, ezzel azt a látszatot keltik, mintha ténylegesen harcolnának egymással. A valóságban azonban rég el van döntve minden: Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek, míg Márki-Zay Péter a javára léphet vissza.

Deák szerint nincs tehát valódi tétje a második fordulónak, ugyanis csak azok maradnak versenyben – vagyis Dobrev Klára és Karácsony Gergely –, akik Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Karácsony már 2004 óta Gyurcsány lekötelezettje, a Gyurcsány-kormány időszakában több tízmilliós fizetést is kapott. Most sincs másként, a fővárosban a DK megkerülhetetlen, így főpolgármesterként sem tud szembeszegülni Gyurcsánnyal. Az előválasztási háttértárgyalások során azt is elérte a DK elnöke, hogy a baloldalon pártjának lesz a legnagyobb frakciója a parlamentben, így a mostani fővárosi helyzethez hasonlóan Gyurcsány fog diktálni azon a térfélen – összegzett az elemző.

Emlékeztetett, a DK vezetője a napokban elárulta: frakcióvezetőként szeretne majd dolgozni a jövőben, így a legnagyobb baloldali frakció vezetőjeként hiába nem lesz hivatalosan kormányzati szerepe egy esetleges baloldali hatalomátvétel során, ő döntene mindenben.

Deák azzal folytatta, miközben a baloldal hatalomtechnikai alkudozásokat folytat, addig a nemzeti oldal az ország vezetésével van elfoglalva. Ezt sikerrel teszi, hiszen soha nem látott mértékű gazdasági növekedés lesz idén, amely azt jelzi, hogy a magyar gazdaság rekord­gyorsasággal kilábalt a koronavírus-járvány jelentette sokkból, és válságálló – szögezte le az elemző.

A gazdasági fellendülés ráadásul nemcsak a makrogazdasági számokon látszik – jegyezte meg –, hanem a 13. havi nyugdíjnak, a nyugdíjprémiumnak, a huszonöt év alattiak szja-mentességének és a családok szja-visszatérítésének köszönhetően a hétköznapok szintjén is érezhető. Deák úgy véli, ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a baloldallal ellentétben a jobboldal kormányképes, sikeresen vezeti az országot, hiszen a baloldali kormányok időszakában félrekezelték a válságot.

A magyarországi ellenzéki politikusok a globális baloldallal összefogva, külföldi segítségtől remélik 2022-es választási győzelmüket. A Soros-hálózat mellett Brüsszel is a támogatójuk, amely akár pénzügyi szankciókkal is beleszólna a magyar belpolitikába. Ennek része a LIBE bizottság delegációjának múlt heti látogatása, amely gyakorlatilag egy meglévő, Magyarországot támadó jelentéshez szeretett volna muníciót kapni.

Olyan ez – jegyezte meg a politológus –, mint A tanú című film, amelyben már megvolt az ítélet, s az eljárás csupán díszletként szolgált. Mint fogalmazott, ezért a liberális EP-képviselőknek kár volt Magyarországra látogatniuk, a momentumos Donáth Anna Brüsszelben is tollba tudta volna mondani a hazánkat lejárató jelentés szövegét.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányhoz igazodik az ellenzék

ĀHétértékelő. A Moody’s döntése is igazolja: Brüsszel téved, amikor azt hiszi, az uniós pénzek nélkül összeomlana a magyar vagy a lengyel kormány

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom