Belföld

A kommunisták leszalámizták a többi ellenzéki pártot

Karácsony Gergely akkor sem tudna kijönni az őszödi szemkilövető árnyékából, ha akarna - jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn, az Országgyűlés plenáris ülésén.

A kommunisták leszalámizták a többi ellenzéki pártot
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MH / Purger Tamás

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Karácsony Gergely önállóan tudna vagy akarna döntést hozni - hangoztatta a párbeszédes Tordai Bencének adott válaszában az államtitkár, aki azt is kiemelte: a főpolgármester alkalmasságával kapcsolatos kérdéseket az előválasztás csak felerősítette. Kijelentette, „Budapest vezetetlen”, káosz uralkodik a fővárosban, romlik a közbiztonság és a köztisztaság is.

Hiába játszanak el konfliktusokat, mindenki tudja, hogy a 15 évvel ezelőtti emberek akarnak visszajönni, csak mást akarnak a kirakatba állítani - fogalmazott Dömötör Csaba.

Az államtitkár egy másik kérdésre válaszolva arról is beszélt: azoknak volt igazuk, akik szerint Jakab Péter pártelnöknek nem lesz bátorsága ahhoz, hogy a parlamentben magyarázatot adjon arra, hogy az előválasztáson „a negyedik helyre száműzték”.

Úgy fogalmazott: Jakab Péternek az volt a feladata, hogy „átvigyen a baloldalra egy nemzeti pártot és pár listás szavazatért cserébe lerakja a posztkommunisták lába elé”. Miután megtette, már semmi szükségük rá, ezért osztották rá a negyedik helyet - vélekedett.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a DK-s Varga Zoltánnak válaszolva azt emelte ki: a kommunisták egy dologban midig is jók voltak, a „leszalámizásban”, így aztán természetesen az előválasztáson is „leszalámizták” a többi ellenzéki pártot. Egyértelművé tette: a polgári oldalon nem hagyják, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja visszatérjen a hatalomba, mindent megtesznek ennek megakadályozásáért.

Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc 15 éve miniszterelnökként beismerte: államcsőd felé kormányozta az országot és becsapták a magyarokat, kampányígéreteik helyett IMF-hitelek, adóemelések és megszorítások következtek.

Orbán Balázs megjegyezte: azt is érti, hogy baloldalon nem akarják megadóztatni az ellopott vagyont, mert „akkor ki kellene költözni az Apró-villából”.

Dunai Mónika, aFidesz képviselője a LIBE-bizottság delegációjának magyarországi látogatását úgy értékelte: azért jöttek, hogy a baloldal mellett kampányoljanak, és Magyarországot nyomás alá helyezzék, amiért nem hajlandó elfogadni a LMBTQ-propagandát és a migránsok betelepítését. Felhívta a figyelmet arra: a delegáció két tagja ugyanakkor arra szólított fel, hogy ideje lenne befejezni a Magyarország elleni „boszorkányüldözést”.

Szerinte a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta indultak el újra a brüsszeli támadások Magyarország ellen, amihez a magyar baloldal is csatlakozik. Úgy vélte: nyilvánvaló, hogy a jogállamiság csak ürügy, Brüsszel célja valójában az, hogy Gyurcsány embereinek a választási kampányát segítse. A Fidesz véleménye ugyanakkor változatlan: nemet mondanak a LMBTQ-propagandára és a migránsok betelepítésére - hangsúlyozta.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta: nincs olyan EU-s dokumentum, ami a LIBE-bizottságnak bármilyen jogosítványt adna. Kifogásolta, hogy a delegáció vezetője a bizottság állásfoglalásaként ismertette a saját véleményét, holott a küldöttség jobboldali tagjai nem értettek egyet a Magyarország elleni jogállamisági kifogásokkal. Azt is megjegyezte: amikor 2006-ban az akkori balliberális kormány a „saját népe ellen vezényelte a magyar rendőrséget”, Brüsszel hallgatott, akkor nem járt Magyarországon a LIBE-bizottság.

Kapcsolódó írásaink