Külföld

Közép-Európa a következő évtized nyertese lehet

A regionális együttműködésnek köszönhetően Közép-Európa a következő évtized nyertese lehet - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője hétfőn Varsóban azon a nemzetközi konferencián, amelyen a Három Tenger Kezdeményezéshez (HTK) tartozó országok parlamentjeinek fiatal képviselői vesznek részt.

Közép-Európa a következő évtized nyertese lehet
Az eddig ki nem használt lehetőségeket újra kell gondolni, mondta Nacsa Lőrinc
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kétnapos konferenciát Elzbieta Witek, a lengyel szejm elnöke, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, valamint - online formában - Jüri Ratas észt házelnök nyitotta meg.

Nacsa Lőrinc az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: hagyományteremtő rendezvényről van szó, térségbeli fiatal képviselők első alkalommal találkoznak a HTK keretében.

Nacsa Lőrinc - idézve a konferencián elhangzott felszólalásából - kijelentette: az Európai Unióban „ma a gazdasági lehetőség és növekedés neve: Közép-Európa”. A koronavírus-járvány utáni, aktuális gazdasági adatokra utalva kiemelte: a kelet-közép-európai térség már elérte a válság előtti szintet, míg Nyugat-Európában még hónapokra lehet szükség ehhez.

A frakciószóvivő hangsúlyozta a regionális együttműködés fontosságát. „A változó geopolitikai és világgazdasági helyzetben a térség államainak erőt, versenyképességet és teljesítményt kell felmutatniuk” - mondta. Versenyelőnnyé vált az itt tapasztalható biztonság, politikai stabilitás és a gazdasági növekedés - állapította meg.

Ugyanakkor - mint mondta - az eddig ki nem használt lehetőségeket újra kell gondolni, nemcsak tervezni kell, hanem meg is kell valósítani a terveket, valamint regionálisan kell gondolkodni sok kérdésben, ehhez pedig partnerségre, infrastruktúra-fejlesztésre és a közös pontok megtalálására van szükség.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a regionális együttműködésnek köszönhetően Közép-Európa nyertese lehet a következő évtizednek. „Magyarország ezért is elkötelezett és aktív tagja az ilyen kezdeményezéseknek” - tette hozzá.

A varsói konferencián, melynek napirendjén az infrastruktúra fejlesztése, a nemzeti parlamentek szerepe és energiaellátási kérdések szerepelnek, a résztvevők megvitatják a közös fellépés lehetőségét európai uniós ügyekben, és foglalkoznak a kulturális együttműködéssel is. Magyarországról Nacsa Lőrinc mellett részt vesz a rendezvényen Koncz Zsófia, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

Kapcsolódó írásaink