Belföld

Az időskorúak csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak

Az Országgyűlés plenáris ülésén Aradszki András az idősek támogatásáról, Zsigó Róbert a soha eddig nem látott mértékű nyugdíjprémiumról és Tállai András a sikeres bölcsőde- és óvodafejlesztési programról beszélt.

Az időskorúak csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak
2010 óta a Fidesz-KDNP kormány minden eszközzel igyekszik megbecsülni az időseket, addig a baloldali kormányok nyugdíjadót akartak bevezetni, rezsit árát többszörösére emelték és elvették a 13. havi nyugdíjat
Fotó: Origo

Aradszki András (KDNP) az idősek világnapja alkalmából arról beszélt a parlamentben, hogy a Fidesz-KDNP 2010-es győzelme óta - a korábbi baloldali kormányok elvonásaival szemben - egyre szélesedik a idősek támogatása.

A kormány inflációkövető nyugdíjemelést vezetett be, aminek eredményeképpen 2010 óta több mint 44 százalékkal nőttek a nyugdíjak, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal emelkedett - mondta.

Emellett a kormány támogatja a munkát vállaló időseket, bevezette a nagyszülői gyed-et, valamint nyugdíjprémiumot is fizet és visszaépíti a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat.

Kijelentette: az időskorúak csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak.

Zsigó Róbert, családokért felelős államtitkár azt emelte ki: a magyar gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően idén rekordnagyságú - egységesen 80 ezer forintos - nyugdíjprémiumot tud fizetni a kormány és ezzel együtt novemberben újabb nyugdíjkorrekcióra is sor kerül majd.

Emellett - mondta - a kormány azon dolgozik, hogy minél előbb visszaépítse a 13. havi nyugdíjat is.

Úgy értékelt: míg 2010 óta a Fidesz-KDNP kormány minden eszközzel igyekszik megbecsülni az időseket, addig a baloldali kormányok nyugdíjadót akartak bevezetni, rezsit árát többszörösére emelték és elvették a 13. havi nyugdíjat.

Az idősek biztosak lehetnek abban: nem fogjuk hagyni, hogy ezeket az eredményeket a baloldal elvegye. Megvédjük a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat is! - fogalmazott.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Font Sándor (Fidesz) kérdésére reagálva elmondta, hogy tovább folytatódik a sikeres bölcsőde- és óvodaépítési program, amelyben az idén 220 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ebből az összegből 1313 projektet támogatnak 216 milliárd összegben, ezáltal 1643 bölcsődei és 1316 óvodai helyet hoznak létre, a fejlesztések pedig 7112, illetve mintegy 32 ezer férőhelyet érintenek.

Az államtitkár - pályázásra biztatva az önkormányzatokat - jelezte: szeptember közepén megjelent az újabb forduló kiírása.

Kapcsolódó írásaink

Cél a nyugdíjak felzárkóztatása

ĀA jó teljesítmény, amelyet legutoljára a Moody’s nemzetközi hitelminősítő is elismert a közelmúltban, jó alapot ad a kormány szociális-kompenzáló intézkedéseinek folytatására