Belföld

Már semmi tétje nincs a Gyurcsány-show második fordulójának

Nincsen tétje a Gyurcsány-show második fordulójának: Gyurcsánynak lesz a legnagyobb parlamenti frakciója a baloldalon, a legerősebb baloldali frakcióvezetőként úgyis ő dönt majd mindenről. A bukott miniszterelnök semmit sem bíz a véletlenre: Márki-Zay visszalép, csak a legfőbb szövetségesei maradnak talpon - írja Deák Dániel a Facebook-oldalán.

Már semmi tétje nincs a Gyurcsány-show második fordulójának
Marionettbábuként rángatja Karácsony Gergelyt Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A XXI. Század vezető elemzője szerint még meg sem száradt a tinta a szavazólapokon, Márki-Zay Péter máris bejelentette: visszalépnek egymás javára Karácsony Gergellyel. Pontosabban, úgyis Márki-Zay lép majd vissza, hiszen Gyurcsány Ferenc nem bízza a véletlenre a dolgot: kizárólag az ő szoros szövetségesei maradhatnak bent a második fordulóban.

Teljesen mindegy tehát, hogy Gyurcsány felesége vagy Karácsony Gergely nyer, a győztes úgyis Gyurcsány Ferenc.

A felesége esetében ez egyértelmű, a főpolgármesterrel pedig már 2004 óta valamilyen formában együttműködik (aki egyébként több tízmilliót is kapott ezért) a DK vezetője, Karácsony még a 2006-os rendőrterror idején is mentegette Gyurcsányt. Budapesten is van egy jól kialakított modell köztük, könnyen tudja irányítani Karácsonyt is - írja Deák Dániel.

Hozzáteszi:  Gyurcsány Ferenc pártja állítja a legtöbb jelöltet, összesen 33 egyéni körzetben. Emellett a listán is a DK kapja majd a legtöbb helyet, hiszen Gyurcsány a legerősebb baloldali pártvezető, miután Jakab Péter és Fekete-Győr András csúfos kudarcot szenvedett.

Így a DK-nak lesz a legnagyobb parlamenti frakciója 2022-től a baloldalon belül.

Az elemző emlékeztet arra is, hogy Gyurcsány Ferenc múlt héten a SpiritFM-ben elárulta, frakcióvezető szeretne lenni a következő parlamenti ciklusban.

Objektum doboz

Ő lesz tehát a legerősebb baloldali frakcióvezető, neki lesz a legtöbb képviselője. Ez azért fontos, mert hiába nem lesz hivatalosan kormányzati szerepe, a legerősebb baloldali frakcióvezetőként úgyis ő dönt majd mindenről.

Az elkövetkezendő napokban tovább folytatják majd a színjátékot, úgy tesznek, mintha valódi tétje lenne az előválasztásnak nevezett cirkusz második fordulójának.

A játék ugyanakkor már lefutott: Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek, hiszen mögötte nincsen erős párt, könnyen lehet irányítani. Ha pedig végül a főpolgármester kampánya teljesen összeomlana, B tervnek még mindig ott van Gyurcsányné, hívja fel rá a figyelmet az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányék nekiestek Karácsonynak

ĀA főpolgármester sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától – sietett Czeglédy Csaba Gyurcsányné védelmére, mivel szerinte Márki-Zay esetleges visszalépése Dobrev legyőzését szolgálná