Belföld

Gyurcsányék nekiestek Karácsonynak

A főpolgármester sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától – sietett Czeglédy Csaba Gyurcsányné védelmére, mivel szerinte Márki-Zay esetleges visszalépése Dobrev legyőzését szolgálná

Még meg sem száradt a tinta a Gyurcsány-show keservesen összeszámolt szavazólapjain, a bal-oldali miniszterelnökjelölt-jelöltek máris perlekednek és egymás kijátszásán mesterkednek. A bukott miniszterelnök csatába hívta többszörösen gyanúsított barátját, Czeglédy Csabát is, és mindketten beolvastak a virtuális főpolgármesternek, hol máshol, mint a Facebookon.

Gyurcsányék nekiestek Karácsonynak
A színpadon a baloldal vezére
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

A baloldali előválasztási színjáték első felvonása véget ért, így a győztesek mellé most kellene felsorakozniuk a veszteseknek. Erre mit látunk? A „demokrácia ünnepe” után a „demokraták” egymás torkának esnek. A miniszterelnök-jelölt-jelöltek versenyén Gyurcsányné Dobrev Klára által rommá vert Karácsony Gergely cselszövésbe kezdett, arra készül, hogy a harmadik helyezett Márki-Zay Pétert ráveszi a visszalépésre – illetve Márki-Zay támogatóit rávegye önmaga támogatására –, hogy aztán végül ő legyen a győztes. Karácsony egyeztetett Márki-Zay Péterrel, de egyez­ségre még nem jutottak.

A hódmezővásárhelyi polgármester is megrészegült a harmadik hely fölötti örömtől, és úgy döntött, közvélemény-kutatást rendel azért, hogy felmérje, mekkora támogatottsággal bír ténylegesen. Amíg ez nem készül el, nem csap Karácsony tenyerébe. A főpolgármester terve viszont felbőszítette a baloldal vezérét, ezért történhetett, hogy Gyurcsány Ferenc tegnap Facebook-oldalán rontott neki egykori tanácsadójának, akit a főváros élén eddig kesztyűbábként mozgatott.

A DK elnöke gúnyosan fogalmazott: „Karácsony miniszterelnök-jelölt szerint megosztott az ellenzék. Szerinte a 2010 előtti időszakhoz való viszony oszt meg bennünket. Tényleg? Ki szakított az MSZP-vel és alapított új pártot 2010 után? Ki szövetkezett az MSZP-vel és fogadja el annak támogatását 2010 után különböző posztokra jelentkezve? Szóval?” – tette fel kérdéseit Gyurcsány.

Igaz, nála nem tudni, hogy csak a hét műbalhéjáról van-e szó, vagy az asszony sikere miatt – Gyurcsányné csaknem ötvenezer vokssal többet gyűjtött össze a kaotikus számlálás szerint, mint a virtuális főpolgármester – forgatókönyvet cserél, és mégsem kesztyűbábjából csinál valódi jelöltet.

Minő véletlen, a Gyurcsány-bankház legfőbb ügyfele, a maffiabűncselekménnyel vádolt Czeg­lédy Csaba is nekiesett a megszeppent Karácsonynak, közösségi oldalán jó nagyot odasózott neki. „Karácsony sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától” – írta a magának a vasi megyeszékhelyen Ungár Péter legyőzésével képviselőjelölti helyet és átmenetileg, a választás idejére bizonyosan mentelmi jogot szerző Czeglédy.

A Vas Megyei Ügyvédi Kamaránál felfüggesztett ügyvédet – akit már azzal is gyanúsítanak, hogy ő volt 2019-ben az „Ördög ügyvédje” – az háborította fel, hogy a főpolgármester még csütörtök este a YouTube-on a Gulyás Márton vezette Partizán című műsorban jelezte: tárgyalásokba kezd Márki-Zay Péterrel az esetleges visszalépésről.

Czeglédy kifejtette: „Karácsony amiatt erőltette, hogy kétfordulós legyen az előválasztás, nehogy véletlenül Dobrev Klára nyerjen, amikor még öt-hat jelölt versenyez. Azt a szabályt alkották meg – maga Karácsony is –, hogy a második fordulóba a három legerősebb jelölt kerüljön be, és a választók döntsék el, hogy a három jelölt közül ki nyerjen. Karácsony a saját érdekében akar változtatni azzal, hogy el akarja érni, ne három, hanem csupán kettő jelölt versenyezzen a második fordulóban. Úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki” – állapította meg a baloldal ügyvédje.

Lájkbuborék és parizerkampány
 

Vona Gábor: A DK-bilit Jakab Péternek kellett kiinnia, a paktumnak ára volt
 

A DK-val kötött elvtelen paktum miatt büntették az ellenzéki választók a Jobbik elnökét, Jakab Pétert – állapította meg az Indexen közölt véleménycikkben a párt korábbi elnöke, Vona Gábor. Öt pontban összegezte utódja kudarcát, hiszen a korábban hangoztatott miniszterelnöki reményekkel szemben még az előválasztás második fordulójába sem tudott bejutni.

Vona szerint a Jobbik szervezeti leépülése mellett a „lájkbuborék” – azaz a közösségi oldalakon elért látszatsiker –, a program helyett kitalált parizerkampány, a kompetenciahátrányban megvívott jelöltvita, és a DK-bili vezetett Jakab megsemmisítően gyenge eredményéhez. „A kampány egy bizonyos pillanatában a két összesodródott ősellenség, a DK és a Jobbik paktumot kötött” – fogalmazott Vona, aki úgy véli, eleinte ezt mindketten igyekeztek tagadni.

„A dolognak ugyanis volt egy morális vetülete is, hiszen a Jobbik, amely lényegében Gyurcsány Ferenc ellen alakult párttá, most megmentette a korábbi kormányfőt az elszigetelődéstől. A Jobbik-vezetők magabiztos nyilatkozatai ellenére ez a lépés a helyi szinteken komoly problémákat és meghasonulást okozott, a paktumnak ára volt. Ott gőzölgött egy DK-bili, amit előbb-utóbb valakinek ki kellett innia. Ez pedig most a párt elnöke lett, őt büntették meg azok a Jobbik-szimpatizánsok, akik a DK-paktum miatt inkább arra a Márki-Zay Péterre szavaztak át, aki nyilatkozataiban felvállalta a Gyurcsány-kritikát” – fejtette ki Vona Gábor.
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink