Belföld

Megindult az adok-kapok a Gyurcsány-showban

Furcsán kezelik az előválasztási eredményeket a baloldalon. Gyurcsány Ferenc komédiájában operett-konfliktusokat generáltak az első kör után, hogy megpróbálják izgalmasabbá tenni a „versenyt”, melyben a bukott miniszterelnök máris nyertes. Ő és házi ügyvédje Karácsony Gergelynek, Vona a bukott miniszterelnök bohócának szólogat be.

Megindult az adok-kapok a Gyurcsány-showban
Karácsony Gergely
Fotó: MH

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelölt-jelöltje nyerte a csütörtök este zárult ellenzéki előválasztás első fordulóját. Második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely balliberális főpolgármester végzett, míg a harmadik helyre Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter ért be. Utóbbi már megkötötte egyezségét péntek délután arról, hogy a főváros vezetőjével kéz a kézben folytatják, így kijelenthető:

Gyurcsány felesége és málészájú cimborája között dől el, ki lesz a baloldali jelölt a jövő tavaszi választásokon.

A bukott miniszterelnök hátradőlve figyelheti, milyen eredmények jönnek a második fordulóban, addig azonban, hogy a baloldali szavazók érezzék, jelentősége van ennek, a színfalakon belülről érkező civakodásnak lehetnek szemtanúi.

Gyurcsány kötekedik

Karácsony az előválasztás első fordulójának eredményeit értékelve úgy fogalmazott: az első fordulóban mindenki a szíve szerint szavazhatott. Hatalmas dolog, hogy 600 ezer ember elment szavazni, de tudnunk kell, hogy az Orbán-kormány leváltásához legalább négyszer ennyire lesz szükség.

Hozzátette: a kormányváltás után igazságtételnek kell következnie, majd az ország újraegyesítésének és a polgárháborús hangulat megszüntetésének. Elmondása szerint több kérdés maradt most, köztük az egyik: ki az, aki integrálni képes, és nem megosztani?

Gyurcsány Ferenc egyből elővette kötekedős énjét, pénteken reagált közösségi oldalán Karácsony okfejtésére, miszerint az ellenzék megosztott, és szerinte a 2010 előtti időszak osztja meg őket:

Tényleg? Akkor kérdezem: Ki szakított az MSZP-vel és alapított új pártot 2010 után? Ki szövetkezett az MSZP-vel és fogadja el annak támogatását 2010 után különböző posztokra jelentkezve? Szóval? - dobta sorra a kérdéseket Karácsonynak, akiről persze köztudomású, hogy országos cimborája.

Szombathelyre se találna el Karácsony

A bukott kormányfő házi ügyvédje is kóstolgatni kezdte a képességek tekintetében valóban hátrányból induló Karácsonyt:

„Az országos előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte. A legtöbb pénzből kampányoló Karácsony Gergely, aki sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától, jócskán lemaradva csupán a második helyen végzett az ellenzéki előválasztáson” − írta közösségi oldalán Czeglédy Csaba, a DK Szombathelyen győztes jelöltje.

Czeglédy Csaba szerint Karácsony a saját érdekében változtatni akar a szabályokon. Szerinte a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt akarja elérni, hogy ne három, hanem csupán kettő jelölt versenyezzen a második fordulóban. Úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki − emelte ki.

A kiivott bili

Jakab Péter, a Gyurcsány-show bohóca hiába lett a baloldal vezetőjének csicskája, az mégsem osztott neki erős lapot.

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke volt pártja vezetőjét találta be erős írásával. „Ha a közösségi médiás aktivitás lenne a politika mértékegysége, jó ideje Kasza Tibi lenne a köztársasági elnök. A lájkokból fújt léggömb szétdurrant, és elfonnyadt szövetként hullott bele a magyar valóságba” - értékelt az Indexnek.

Attól még, hogy valaki tisztességes munkásember, vagy ahogy többször elhangzott, „melós”, még nem hülye. És pláne nem szereti, ha valaki álszerény módon annak nézi - kommentálta Jakab rettentően álszent kampányát. A parizer megbosszulta magát, mert ahogy a lájkverseny nem választás, úgy a parizer nem program - emelte ki.

A DK-val kötött paktumról Vona azt írta, annak ára volt. Ott gőzölgött egy DK-bili, amit előbb-utóbb valakinek ki kellett innia. Ez pedig most a párt elnöke lett. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter lényegében széthordták a Jakab-részvényeket. 

Kapcsolódó írásaink