Belföld

Apró unokája nyert, az első Lenin-fiú elbukott

Jakab tényleg Gyurcsány csicskája lett, de hiába a szolgálatkészség, a Jobbik feloldódott a baloldalban – értékelt Volner János

A baloldali előválasztás igazi győztese Gyurcsány Ferenc lett, a DK előretört, Dobrev nyomult, a Jobbik kis híján megsemmisült, Fekete-Győr pedig pártja ítéletére vár: maradhat-e elnök, vagy lemondatják.

Apró unokája nyert, az első Lenin-fiú elbukott
Mindketten gyengén szerepeltek, pártjaik levonhatják a következtetést
Fotó: Facebook

Az előválasztás fedőnéven szervezett Gyurcsány-show első fordulója, a bukott miniszterelnök fényes sikerét és a szövetséges pártok már-már megsemmisítő vereségét hozta. Igaz, hivatalos eredmény még csütörtökön sem volt – holott azt már keddre ígérték –, de a tegnap délutáni részeredmény szerint Gyurcsányné Dobrev Klára a miniszterelnökjelölt-jelöltek versenyének első fordulójában hetven körzetből ötvenötöt megnyert, másfélszer annyi szavazatot kapott, mint Karácsony Gergely, s majdnem kétszer annyit, mint a harmadik Márki-Zay Péter.

A kommunista gyilkos, Apró Antal unokája még saját fellegvárában, Miskolcon is rommá verte a jobbikos Jakab Pétert. A Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a számszerű eredményét tapintatból inkább elhallgatnánk, holott a Gyurcsány show-műsorban ő volt a legelszántabb Lenin-fiú a börtönnel fenyegetőzők díszes csapatában.

Ezen a ponton érdemes kis szünetet tartani az események felidézésében, mivel Volner János országgyűlési képviselő, a Volner Párt elnöke az előválasztás két nagy vesztese kapcsán az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán: „Azt hittem, csak Fekete-Győr András nyakát szorongatják a Momentumban, de tévedtem… Most kaptam a hírt: Jakab Péter harmatgyenge szereplése miatt kitört a Jobbikban a palotaforradalom, hiszen a napnál is világosabban bebizonyosodott, hogy a Kun Béláék világát idéző aljas, uszító beszédre nincs fogadókészség a társadalomban. A csalódás óriási, a mértékét már csak a jobbikosok dühe haladja meg: többen is rendkívüli kongresszust és tisztújítást követelnek a pártelnök kínos lebőgése miatt. Sokan csak most szembesültek azzal, hogy Jakab tényleg Gyurcsány csicskája lett, de hiába a szolgálatkészség, a Jobbik végbélkúpként oldódott fel a baloldalban.”

Novák Előd, a Jobbik egykori alelnöke szerint a Jobbik hattyúdala volt az előválasztási selejtező. Hozzátette: sikeresen hazudta a Jobbik az elmúlt egy évben, hogy Jakab a legnépszerűbb ellenzéki politikus, most pedig végül még városában, Miskolcon is a DK győzött. Jakab már csak listás helyért kuncsoroghat Gyurcsány Ferencnél, akit mellesleg korábban szintén börtönbe akart zárni a Jobbik.

Az ATV pedig Fekete-Győrt faggatta, lemond-e, miután biztos utolsó lett a miniszterelnök-jelöltek versenyében. „Ezt majd a közösség eldönti. (…) Ami a miniszterelnök-jelölti versenyt illeti, ez az én szempontomból lefutottnak látszik, ki kell értékelni ezeket az eredményeket. Nem sikerült a második fordulóba jutni” – konstatálta a tényeket a Momentum elnöke.

A Gyurcsány-show első felvonásának végére – az Origo híre szerint – kiderült, nem aprópénz volt az M3-as autópályán összetört luxuskupé BMW-ben, amelyből nemcsak készpénz, hanem előválasztási szavazólapok is előkerültek. A portál szerint tizennyolcmillió forint volt a kocsiban, a pénz a rendőrségen van, de még nem jelentkezett érte senki. Az autó vezetője Farkas Péter Barnabás kampányában segédkezett. Egy volt jobbikos, Fidrus Péter a közösségi oldalán azt állította: B. László olaszliszkai, mélyszegénységben élő embereket bérelt fel, hogy akadályozzák meg, hogy olyanok is leadják a szavazatukat, akik nem támogatják a náci karlendítéssel „integető” jobbikost. Pechjére így sem nyert.

Korábban elítélt DK-s jelölt indul

Szabó Lorándot 2012-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert felbujtóként sikkasztást követett el – írta meg a Mandiner.hu. A hírportál beszámolója szerint a Tolna megyei választókerületben Szabó Loránd a Demokratikus Koalíció támogatásával nyerte meg az ellenzéki előválasztást, egyetlen kihívója a momentumos Száraz Zoltán volt.

Szabó győzelmét jelentős részben annak köszönhette, hogy a DK mellett – a két párt között létrejött alku alapján – a Jobbik is támogatta, míg a Száraz mögött felsorakozó MSZP és a Párbeszéd támogatása kevésnek bizonyult abban a kérdésben, hogy ki legyen jövőre a Fidesz–KDNP kihívója. Szabó Loránd tizenhét évig, 2002 és 2019 között Dombóvár polgármestere volt, és ugyan 2019-ben ismét elindult a városvezetői címért, ám akkor nem sikerült újráznia. A Bennfentes.net emlékeztetett, hogy a baloldali politikust 2012-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.
(BK)

Kapcsolódó írásaink