Belföld

Varga Judit: Magyarország szabad, független ország

Varga Judit igazságügyi miniszter egyértelművé tette az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának küldöttsége számára, hogy Magyarország szabad, független ország és a bizottságnak semmiféle hatalma nincs felette. Erről a miniszter számolt be a Budapesten tartózkodó küldöttséggel folytatott egyórás megbeszélést követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Varga Judit: Magyarország szabad, független ország
Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament LIBE-bizottságával folytatott tárgyalások után
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kifejtette: Brüsszelben már megkezdődött a 2022-es választási kampány; a LIBE bizottság politikai testület, Budapestre érkezett küldöttsége négy baloldali, illetve liberális és három jobboldali, konzervatív tagból áll.

A jogállami viták értékviták nem a jog betartásáról szólnak. Ezekre csak politikai válaszokat lehet adni. A 7. cikkelyes eljárás is erről szólt, most pedig az európai baloldali többség nem hagyja, hogy a magyarok megvédjék a gyerekeiket. A LIBE bizottság már nyáron támadást intézett a magyarok ellen a gyerekvédelmi törvény miatt - emlékeztetett Varga Judit.

Jelezte: azt is tisztázta a küldöttséggel, hogy a 7. cikkelyes eljárás jelen szakaszában az EP-nek - és így a LIBE bizottságnak - semmi dolga. Most az EU Tanácsa előtt van az ügy. Az EP próbál ugyan nyomást gyakorolni az eljárásra a „tanácsi” szakaszban is, de ehhez nincs joga. Az EP „várja ki a sorát!” - mondta a miniszter. „Ez egy politikai boszorkányüldözés, (...) ahol a vádirat megegyezik az ítélettel” - fűzte hozzá. Ugyanakkor köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik a magyar álláspont mellett szólaltak fel. „Európa még sokszínű” - jegyezte meg.

Varga Judit elmondta, hogy a küldöttség tagjainak útravalóul azt a könyvet adta, melyben részletesen cáfolták a korábbi Sargentini-jelentést.

Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament LIBE-bizottságával folytatott tárgyalások után
Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament LIBE-bizottságával folytatott tárgyalások után
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban az emberi méltóság, szabadság és demokrácia alapvető érték, a magyar kormány pedig csak a magyar nép demokratikus döntésének akar megfelelni.

Kérdésre válaszolva közölte: visszautasította a vádaskodásokat és a LIBE bizottság küldöttségét tájékoztatta arról, hogy a vitatott gyermekvédelmi törvény nem a felnőttekről szól.

Az EU helyreállítási alapjára vonatkozó kérdés kapcsán a miniszter leszögezte: „nem fogunk engedni a zsarolásnak”. „A nonszenszek nonszensze”, hogy értékvitához próbálják kötni a kifizetéseket, ráadásul egy közös hitelfelvétel után lehet olyan ország, amelyik nem jut hozzá a pénzhez - tette hozzá.

Varga Judit elmondta, hogy a 2006. őszi események kapcsán megkérdezte a LIBE bizottság küldöttségét, kezdeményeztek volna-e eljárást, de kitérő választ kapott. Mint ahogy az sem derült ki: miért nem foglalkozik a bizottság azzal, hogy az egyesült magyar ellenzéknek vannak nyíltan antiszemita nézeteket valló képviselői is - jegyezte meg az igazságügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink