Belföld

Komédiába fulladhat a baloldali előválasztás

Az MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta, ezután szándékosan igyekeztek megtéveszteni a választókat

Egyre zavarosabb, hogy miért is állt fejre a baloldali előválasztás az első napon, ám úgy tűnik az ellenzék saját szavazóinak megtévesztésétől sem riad vissza.

Komédiába fulladhat a baloldali előválasztás
Hétvégén csak hagyományos voksolásra volt lehetőség a rendszerhiba miatt
Fotó: MH/Katona László

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta – a baloldali politikus erről az ATV-ben beszélt. A belső szabotázs már a negyedik baloldali magyarázat a kudarccal kezdődött előválasztásra.

Emlékezetes, hogy a szombati startot követően hamar összeomlott az informatikai rendszer, ezt kezdetben sikerként ünnepelve azzal magyaráztak, hogy a hatalmas érdeklődés következtében történt. Hamarosan azonban beindultak az összeesküvés-elméletek, és a politikai ellenfeleikre igyekezték terelni a gyanút, miközben lázasan informatikusokat és technikai felszereléssel rendelkezőket kerestek a közösségi oldalakon. Mindez arra utalt, hogy az ellenzék egyáltalán nem készült fel az előválasztás lebonyolítására.

A szervezetlenségekre utaló jelek ellenére Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfőn reggel a Spirit FM-en határozottan kijelentette: „Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy külső támadás eredményeként állt le a szoftver, és nem belső rendszerhiba miatt.” Lényegében a pártigazgató szavait cáfolta meg később főnöke, Tóth Bertalan.

Információink szerint az MSZP-nél kezdettől fogva tisztában voltak a leállás valódi okával, ám a kudarc beismerése helyett megpróbálták politikai ellenfeleiket besározni, mert abban bíztak, hogy választóikat megtévesztve növelni tudják az előválasztás iránt az érdeklődést. Tóthot hallva az őszödi beszéd szavai rémlenek fel: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Az előkészületek hiányosságaira utal, hogy az előválasztás végéig, 28-ig beteltek az időpontok az online azonosításra, ami nélkül viszont nincs elektronikus szavazás. A kapkodást magyarázza, hogy a folyamatos toborzás ellenére is kevés a szakember, jelenleg 80 operátor jut a 80 ezer időpontfoglalóra.

A történtekkel teljesen tisztában lehetett Böcskei Balázs az Idea Intézet vezetője, fővárosi tanácsadó, akinek cége a DK brüsszeli csapatát, lényegében Dobrev Klárát segíti. „Bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer. Nulla százalék esélyt adok erre a dologra” – fogalmazott a DK-közeli tanácsadó. Persze, elképzelhető, hogy a szavazási eljárás megkérdőjelezése nem is állna érdekében, hiszen információink szerint az eddig leadott voksok alapján Dobrev Klára vezet.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom