Belföld

Szombaton a rendszer, hétfőn Kunhalmi mosolya fagyott le

A válaszolók kétharmada a szervezők bénázását nevezte meg felelősként az informatikai rendszer hibáiért, míg egyharmaduk a hekkertámadást jelölte meg az Index szavazásán

Nulla százalék esélyt adott az informatikai rendszerbe történő külső behatolásra a baloldal egyik vezető elemzője a baloldali előválasztáson, amely hétfőn is zökkenőkkel kezdődött meg.

Szombaton a rendszer, hétfőn Kunhalmi mosolya fagyott le
A szakértő szerint felkészületlenség miatt indult döcögősen az előválasztás
Fotó: MH/Katona László

Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy külső támadás eredményeként állt le a szoftver, és nem belső rendszerhiba miatt – nyugtatott meg mindenkit a legnagyobb baloldali innováció, az ellenzéki előválasztás feltalálója, Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfőn reggel a Spirit FM Aktuálban. „Nem nehéz feltételezni, hogy kinek állt ez érdekében” – tette hozzá sejtelmesen a szocialista politikus, aki egész konkrétan a Fideszre gondolt. Feszült pillanatok voltak ezek. A fél ország Kunhalmi Ágnesre, az MSZP társelnökére figyelt, amint az ATV stúdiójában egyfolytában a telefonját lesi, milyen üzenet jön az informatikusoktól, elindul-e a szoftver, vagy megint lefagy. Kunhalmi ekkor ünnepélyesen jelentett. „Nem kaptam ellenkező információt” – rebegte, tehát elindult.

A Blikk azonban ünneprontó volt, cáfolt, hétfő reggel 7 órára ígérték, végül 10 után lett elérhető a szavazás funkció az előválasztás weboldalán – tudatták. Hetvenkét óra leforgása alatt nagyot fordult a világ. A szervezők először azt mondták, a hatalmas választói érdeklődés fagyasztotta le a rendszert. Ezután hekkertámadásra gyanakodtak. Majd a Karmelitában találták meg a bűnösöket. Igaz, az Ugytudjuk.hu szerint a rendszer már a szavazás előtt, pénteken is kapitulált.

Kunhalmi bejelentését a Blikk, a szocialisták pártigazgatójának – megcáfolhatatlannak hitt – elméletét az Idea Intézet vezetője, Böcskei Balázs szavai ásták alá, aki kijelentette: „Bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer. Nulla százalék esélyt adok erre a dologra.”

A zavaros helyzetre Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is reflektált: „Úgy tűnik, hogy azok az informatikai támadások, amik miatt nem működött a hétvégén a rendszer, Kínából érkeztek, úgy látszik, minden út Kínába vezet a magyar politikából.” Arról is beszélt, hogy ismét ő kapta a legtöbb támadást a Fidesztől, de hangsúlyozta: nem sajnálja ezt. Sőt büszke rá, hogy támadják, hiszen azt támadják, akitől félnek, akit erősnek éreznek – fejtegette Gyurcsány Ferenc bábja. 

Az előválasztás szervezői hétfőn úgy döntöttek, az előválasztás első fordulóját a leállás miatt két nappal, szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják. A résztvevők számáról hétfő estig nem kaptunk adatot, ám az beszédes, hogy az Index.hu felületén indult szavazás szerint a válaszolók kétharmada a szervezők bénázását nevezte meg felelősként az informatikai rendszer hibáiért, míg egyharmaduk a hekkertámadást jelölte meg – amúgy a szavazás szervezői más opcionális lehetőséget nem is biztosítottak.

Ami az előválasztási színjáték jelölti részét illeti, ezúttal az MSZP és a Momentum között robbant ki kisebb háború és vita, ahol Tóth Csaba (MSZP) és Hadházy Ákos (Momentum) áll szemben egymással, ám még nem derült ki, hogy a kabátlopási ügyben ki a tolvaj és ki az áldozat. Lehet, hogy a választó?

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni