Belföld

Leállt a Gyurcsány-show informatikai rendszere

A baloldal felkészült az előválasztásra, csak épp a szavazni akarókra nem számított – így összegezhető a hétvégi kínos összeomlás Hofi után szabadon

Kabarétréfába fordult a baloldali előválasztás nyitánya, az informatikai rendszer szinte pillanatok alatt csütörtököt mondott. Akadozott, majd leállt. Ennél csak az ellenzéki pártok magyarázkodása volt szánalmasabb a Gyurcsány-show legújabb fejezetében.

Leállt a Gyurcsány-show informatikai rendszere
Teljes tanácstalanság
Fotó: MH/Purger Tamás

Majdnem elkezdődött szombaton a baloldali innováció csúcstermékeként, a demokrácia visszatérése ünnepeként, egy új időszámítás nulladik pontjaként beharangozott előválasztás. A miniszterelnökjelölt-jelöltek szintjén hatpártiból ötpártivá zsugorodó Gyurcsány-show hírnökei reggel arról tájékoztatták az Előválasztás 2021 Facebook-oldal követőit, hogy „hatalmas siker az előválasztás – két órás leállás az erőforrások bővítéséért.”

Ez volt az első verzió, ami ékesen bizonyítja, hogy nem támadás miatt fagyott le a rendszer, hanem az – ezek szerint meglepetést okozó – érdeklődést nem bírta az informatikai háttér. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András ekkor még azt írta Instagram-oldalán: „Változást akaró tömegek rohamozták meg az ellenzéki sátrakat, amit az algoritmus hekkertámadásnak vett, ezért blokkolni kezdett.” A helyzet percről percre romlott, a szavazatokat kezelő szoftver a kezdeti akadozás után leállt. Se kép, se hang.

Ekkor a baloldal narratívát váltott, és politikusai a kormányzat által szervezett informatikai támadásról kezdtek beszélni. A 168.hu gyorsan közölte, kibertámadás történhetett. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke ezt cáfolta, nem sokkal később azonban az Országos Előválasztási Bizottság is megszólalt az ügyben, szerintük azért állt le a szavazórendszer, mert egy Kínából induló hekkertámadás megbénította. Magyar György viszont kitartott amellett, hogy egyszerűen sokan voltak, és több helyen újra kellett indítani a rendszert, ez okozta a leállásokat.

Karácsony Gergely a végsőkig kitartott, a virtuális főpolgármester a Facebookon üzent híveinek: „Ha Orbánék most azt hiszik, meghátrálunk, nagyot tévednek!” Kész tényként állította, hogy hekkertámadás állt a hátterében. Végül az informatikai rendszer végleg megadta magát, s azt kellett bejelenteniük: hétfőn újrakezdik.

Az egyik hoppon maradt előválasztó úgy vélte: „Gyuri bácsi már nem olyan gáláns, mint régen. Elment a pénz import szánkógyújtogatókra, befuccsolt színesforradalmakra, nemtetszikarendszer klippekre. Ilyen az, amikor szakértők helyett valamelyik csókos „hozzáértő” rokona nyeri el a munkát.”

Egy másik kommentelő felvetette: „Legalább az előttünk álló pár hónapot csinálnák végig úgy, mintha a hozzá nem értésen kívül máshoz is értenének.” Egy harmadik hozzászóló rámutatott: „Egy ilyen technikai fiaskó gyengíti a professzionalizmusba, áttételesen a kormányképességbe vetett választói hitet, a zavaros magyarázatok pedig a szervezők hitelességét csorbítják.”

Hont András, a HVG volt publicistája gúnyosan azt írta, „Leáll az előválasztási adatrögzítő-rendszer, tehát kösz, Orbán! (Az előválasztók) csak pár perc erejéig elmélázhatnának azon, hogy szent választottjaik maguktól ilyen bénák.”

Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik) Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan (MSZP), valamint Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd) Stop, Orbán című közös közleményben magyarázták a bizonyítványukat, továbbra is a „Karmelita kolostorból” érkező támadást emlegettek, ám önbizalommal telten azt írták: „Hétfőn újult erővel térünk vissza! Döntsük el közösen, ki legyen az ország következő miniszterelnöke!” A Fidesz egyetlen, tömör mondattal reagált: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni