Belföld

A baloldal hatalomra kerülése esetén megváltoztatná az Alaptörvényt

A baloldali politikusok és elemzők hosszú hónapok óta nyíltan kimondják: mindenáron meg akarják változtatni az Alaptörvényt, akár teljesen szembe menve a jogállam által megkövetelt szabályokkal. Különféle módszereket hallunk tőlük, Karácsony Gergely nemrégiben elkotyogta a legújabb receptet. Az Európai Unió Bíróságával akarják kimondatni, hogy Magyarország nem jogállam, ezért szabadon garázdálkodhatnak feles többséggel is.

A baloldal hatalomra kerülése esetén megváltoztatná az Alaptörvényt
Karácsony Gergely elszólta magát a baloldal tervéről
Fotó: MH/Katona László

Karácsony az InfoRádió Aréna című műsorában szólta el magát, mikor arról kérdezték, mit gondol az Alaptörvény feles többséggel való megváltoztatásáról. Mivel a főpolgármesternek nincs jogász végzettsége, természetesen össze-vissza beszélt az interjúban, például arról, hogy mivel Magyarország nem jogállam, ezért „a rendszer felszámolása nem jogi kérdés”, és hogy a pénzcsapok elzárása „ezerszer fontosabb kérdés, mint hogy a parlamentben egy feles többség mit mond a kétharmados jogszabályokról”.

Nem vetjük a szemére, hogy nem érti, jogilag mi a probléma a kijelentésével, ugyanis ezután sokkal érdekesebb dolgot mondott. Feltehetőleg véletlenül, de azért sikerült kikotyognia az ellenzék tervét:

Elkezdünk kormányozni és elzárjuk a pénzcsapokat, amelyek ezt a rendszert működtetik. És van még egy dolog, ami nagyon fontos ügy: Magyarország ellen, a magyar jogállamiság működésével kapcsolatosan az Európai Bíróság hamarosan fog hozni egy döntést. Ez a döntés legjobb tudomásom szerint nem lehet más, minthogy a bíróság meg fogja állapítani, hogy a magyar kormány szisztematikusan leépítette a jogállamot, az alkotmányos ellensúlyokat és hogy az, ahogy Magyarország ma működik, nem összeegyeztethető az európai uniós alapértékekkel és az európai uniós joggal. Erre nagyon komoly tétben mernék fogadni, hogy ez még a parlamenti választás előtt ki fog derülni...”

A főpolgármester tehát azt állítja, hogy az Európai Unió Bíróságán (EUB) nemsokára megszületik egy döntés Magyarország ellen, amelynek tartalmáról neki tudomása van, és azt is meglebegteti, hogy minderre még a 2022-es országgyűlési választások előtt sor fog kerülni - mutat rá bejegyzésében a Tűzfalcsoport blog.

Ahogy az írás szerzője kifejti, a szóban forgó, luxemburgi székhelyű EUB huszonhét bíróból és tizenegy főügyészből álló testület. Feladatuk tulajdonképpen az lenne, hogy egyfajta alkotmánybíróságként működjenek, biztosítsák az uniós jogszabályok betartatását, és szükség esetén értelmezzék azokat. Sajnos általában hatalmukat arra használják fel, hogy mindenféle körmönfont jogi érveléssel a tagállami hatáskörök rovására bővítsék az uniós intézmények mozgásterét.

Most pedig őket akarja segítségül hívni az ellenzék ahhoz a tervükhöz, hogy esetleges kormányra kerülésük esetén kétharmados többség nélkül is meg tudják változtatni Magyarország Alaptörvényét.

Kapcsolódó írásaink

Komédiába fulladhat a baloldali előválasztás

ĀAz MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta, ezután szándékosan igyekeztek megtéveszteni a választókat