Belföld

Novák: Magyarország a család védőbástyája

Magyarország a család védőbástyája Európa- és világszerte - hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében a Margitszigeten rendezett családi nap zárásaként.

Novák: Magyarország a család védőbástyája
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó családi napon a Margitszigeten
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország a család védőbástyája Európa- és világszerte - hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében a Margitszigeten rendezett családi nap zárásaként.

Novák Katalin a család megtartó erejét hangsúlyozva azt mondta: a család a kezdet és a vég, „ahova születünk, és ahonnan szeretnénk eltávozni ebből a földi világból”. „Mi magyarok (.) pedig a család védőbástyája vagyunk Európa-szerte és mondhatom azt, világszerte” - hangoztatta miniszter. Hozzátette: a mostani rendezvény „élő cáfolata annak, hogy a hagyományos családoknak már nincs létjogosultsága”.     

Novák Katalin hitet tett amellett, nemcsak a magyar kormánynak kellene dolgoznia a családokért nap, mint nap, hanem minden döntéshozónak ezt kellene tennie. „Számunkra az őseink, a szüleink és a nagyszüleink jelentik a múltat és a gyermekeink, unkáink a jelentik jövőt; ők adnak értelmet (.) az életünknek” - fogalmazott.     

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben úgy fogalmazott: „itt vagyunk, hogy köszönetet mondjunk azért, hogy együtt lehetünk, hogy lehetnek gyermekeink, szüleink és lehet olyan szerető család, amely körülvesz bennünket”. Novák Katalin ezen a ponton köszönetet mondott saját szüleiért, férjéért, gyermekeikért, és azért, hogy - mint mondta - a családok érdekében végezheti szolgálatát.     

„Ezt fogjuk tenni a jövőben is, ha lesz rá lehetőségünk, akkor jövő áprilist követően is” - utalt a 2022-es országgyűlési választásokra Novák Katalin.

A szervezők tájékoztatása szerint a családi napon két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várták a családokat. A nagyszínpadon fellépett mások mellett Szalóki Ági népzenész, a Debreceni Hajdú néptáncegyüttes, a Kaláka együttes és Berecz András mesemondó, a Misztrál együttes és az Eucharist zenekar. Hetven sátorban kézműves foglalkozásokkal, lelki beszélgetésekkel, gyónási lehetőséggel, a gyerekeket kincskereséssel, falmászással, sportolási lehetőséggel várták a résztvevőket a szerzetesrendek és közösségek.     

A családi nap több ezer résztvevője 15 óra után kezdett átvonulni a Margitszigetről a Kossuth térre, ahol 17 ünnepi szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

Herczegh Anita meglátogatta a margitszigeti családi napot

Áder János felesége részt vett az esemény szombat délelőtti megnyitóján, amely Székely János szombathelyi megyés püspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Herczegh Anita a püspök kíséretében megtekintette a résztvevő katolikus és keresztény civil szervezetek sátrait.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó családi napon a Margitszigeten
Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó családi napon a Margitszigeten
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az eseményen bejelentették, hogy a keresztény vállalkozókat, üzletembereket és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat az idei karácsonyi jótékonysági programjának bevételét a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehozott Regőczi Alapítványnak ajánlja fel.

Herczeg Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke a közmédiának elmondta: sokan álltak az alapítvány mögé, amire szükség is van, mivel mintegy ezer gyermek érintett. Nagyon sok pénzt kell összegyűjteni, hogy az ő életüket - adott esetben akár tíz-húsz éven át - támogatni tudják. Az Érme Hálózat bejelentésére reagálva kiemelte: minden ilyen kezdeményezésnek nagyon örülnek, mert több pénzt tudnak szétosztani a gyermekek között, valamint az ilyen kezdeményezések hírét viszik az alapítványnak.

Mivel magánalapítványként nincs nyilvántartásuk az érintettekről, azoknak tudnak segíteni, akik hozzájuk fordulnak - hangsúlyozta Herczegh Anita, arra is kitérve, hogy várják az árván, félárván maradt gyermekek hozzátartozóinak, ismerőseinek jelentkezését.

Református elismerést kapott Novák Katalin

Milotai Nyilas István-emlékérmet vehetett át a családokért felelős tárca nélküli miniszter a 11. Szatmár Határok Nélkül elnevezésű református találkozón szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecseden.

A Milotai Nyilas István Emlékéremmel kitüntetett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az elismerés átadása után a Szatmár Határok Nélkül református találkozón tartott istentisztelet után a nagyecsedi református templomban
A Milotai Nyilas István Emlékéremmel kitüntetett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az elismerés átadása után a Szatmár Határok Nélkül református találkozón tartott istentisztelet után a nagyecsedi református templomban
Fotó: MTI/Balázs Attila

A református templomban tartott ünnepségen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke laudációjában a miniszter szakmai életútját méltatva azt mondta: Novák Katalin tudja, mit jelent a csapatmunka és tudja a közéletnek az egyik fontos titkát, azaz „a célba bejutni csak együtt lehet és csak együtt érdemes”.

Balog Zoltán szerint nem szabad eltagadni azt, hogy az ország családpolitikában elért „csodálatos” eredményei mellett vannak még szegény, rászorult, hátrányos helyzetű emberek, olyanok, aki lemaradtak és nem kaptak még elég segítséget a felzárkózáshoz. Ezeket az embereket a politikusok észrevenni nem szokták, Novák Katalin azonban képes erre - hangsúlyozta a református püspök, hozzátéve, a miniszternek a hivatali kötelessége mellett jut ideje önkéntes munkára is. Megjegyezte, az elért eredmények önmagukért beszélnek, a magyar családpolitikának nemzetközi hírneve van, Novák Katalin szakmai munkájának elismeréseként pedig számos kitüntetést vehetett már át.

A Szatmár megye egykori püspökéről elnevezett elismerést, Bíró Lajos szobrászművész által készített emlékérmet Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke adta át Novák Katalinnak.

A miniszter elmondta: ez a kitüntetés számára emlékeztető lesz magyarsága mellett reformátusságára is. „Ha ezt a két dolgot rögzíteni tudom magamban, akkor tudni fogom azt, hogy melyik úton induljak el, melyik döntés a helyes, melyik érdeket kell kiszolgálnom, hogy hová kell állnom” - fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében nagy dolognak nevezte a korlátozások nélküli közös ünneplést, valamint köszönetet mondott a jelenlévőknek és a szervezőknek a rendezvény megszervezéséért.

Az emlékérmet évente kétszer adja át a civil szervezet, a szeptemberi református találkozó mellett október végén, a reformáció emléknapján tartanak ünnepséget. A kitüntetett világi és egyházi személyiségeket a református egyház és egyesület javára kifejtett tevékenységükért jutalmazzák.

A szombati eseményen igét hirdetett Balog Zoltán mellett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint köszöntőt mondtak a határon túli református egyházmegyék vezetői.

Az ünnepségen Novák Katalin átvette a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete címét is.

Kapcsolódó írásaink