Belföld

Baranyi magára maradt

A polgármester a bírálatokra gúnyosan reagált, nem volt hajlandó betartani az ülés levezetésének szabályait, és cinikus megjegyzést tett az eucharisztikus kongresszusra

Gyakorlatilag a komplett képviselő-testület „kiment” a ferenc­városi polgármester alól mostanra, Baranyi Krisztina végképp elveszí­tette a Momentumtól a DK-n át a Jobbikig terjedő baloldali összefogás támogatását.

Baranyi magára maradt
Baranyi Krisztina és támasza, MKKP-s alpolgármestere, Döme Zsuzsanna Suzi, aki azonban nem képviselő, így nem szavazhat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ferencváros tegnapi képviselő-­testületi ülésének mindössze tizenöt–húsz nézője volt az interneten, pedig a IX. kerületiek érdekes jeleneteknek lehettek volna szemtanúi. Egyhangú szavazással napirendre vetettek a képviselők például egy olyan előterjesztést, amiről a polgármester nem akart tárgyalni, és már napirend előtt kemény bírálatokat kapott az elvileg mögötte álló baloldali pártok tagjaitól is.

Árva Péter (Párbeszéd) kijelentette: „Nyilvánvaló, hogy Baranyi Krisztina nem tekint minket partnernek, úgy hirdetett lakossági fórumot a Bakáts tér ügyében, hogy nem egyeztetett a testülettel.” A polgármester megszegte a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), amely rendelkezik a lakossági fórum szervezéséről, többek közt a kiértesítés módjáról is – mutatott rá Árva, hozzáfűzve, amikor ezt jelezte, átnevezték az eseményt lakossági kérdezz-felelekre. Figyelmeztette Baranyit, tartsa be a kerületi rendeleteket, és közölte, az szmsz szerint a napirend előtti felszólalásoknál vitának helye nincs, azokra nem lehet reagálni, márpedig a polgármester rendszeresen megteszi ezt.

Baranyi itt is közbeszólt és gúnyosan megígérte, hogy ezentúl csak szmsz szerinti lakossági fóru­mokat fognak tartani, mire Árva már erősen felemelt hangon igyekezett elmagyarázni neki a szabálykövetés fontosságát, majd Zombory Miklós (Fidesz–KDNP) jelezte, hogy képviselőként nem kapott értesítést a fórumról, csak környékbeli lakóként látta az egy nappal a rendezvény előtt kihelyezett falragaszt

. Zombory egyébként beszámolt arról is, hogy a Bakáts tér lezárása óta olyan sok telefonhívást kap a borzalmas parkolási és a katasztrofális forgalmi helyzetről, hogy már fontolóra vette, átirányítja a hívásokat a polgármesternek. Baranyi erre epésen megjegyezte, örül, hogy Zombory képviselőként fölveszi a telefont.

Gyurákovics Andrea Fidesz–KDNP-­frakcióvezető elmondta, tudomása van arról, hogy a kormányhivatal már felszólította a polgármestert, fokozottan ügyeljen az üléslevezetés szabályaira. A frakcióvezető kitért arra is, hogy újabb tízmilliós bírságot kapott Ferencváros a parkolási közbeszerzés szabálytalanságai miatt, de nem sikerült a tender az önkormányzati takarításra, és most a gyermekétkeztetési közbeszerzés kiírása sem jött össze.

Baranyi megint közbeszólt, idegesen röhögcsélve és grimaszolva, Árva Péter pedig újfent felszólította, hogy tartsa be az szmsz-t. „Ha nincs kérdőjel a mondatban, akkor nincs vita, és még a polgármester sem válaszolhat” – fogalmazott.

A DK-s Takács Máriusz azt sérelmezte, hogy nem értesítik a képviselőket a rendezvényekről, a jobbikos Szilágyi Zsolt pedig azt, hogy nem kapott választ a legutóbbi, júliusi ülésen feltett kérdésére. Megjegyezte továbbá, lakossági bejelentés szerint már nemcsak csótányok vannak, hanem egyre több a patkány is.

Később a költségvetés módosítá­sával kapcsolatban Gyurákovics Andrea felvetette, hogy a korábban templomfelújítási pályázatra szánt összeg a pandémia alatt – amikor Baranyi egy személyben hozott döntéseket – eltűnt. A polgármester úgy reagált, az állam nagyon bőkezűen támogatja az egyházakat, majd cinikus megjegyzést tett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Mezey István (Fidesz–KDNP) megdöbbentőnek nevezte a polgármester megnyilvánulását, szerinte hangulatkeltés helyett dolgoznia kellene a kerületért.

Kapcsolódó írásaink

Balos buli közpénzből

ĀVallásgyalázó, drogokat népszerűsítő, LMBTQ-propagandát toló rendezvényt támogat az Újpesti Önkormányzat – hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt korábbi polgármester