Belföld

Rács mögé kerül a volt DK-s bűnöző

A Pécsi Ítélőtábla másodfokú ítélete szerint Kőrös Gusztáv nyolc társával bűnszervezetben csapta be – egyebek mellett Lázár Jánosra hivatkozva – a vállalkozókat és keresett rajtuk 168,5 millió forintot. Így az első fokú ítéletnél súlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Rács mögé kerül a volt DK-s bűnöző
Kőrös Gusztáv tíz évet kapott
Fotó: MH

A Pécsi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezéssel egyetértve tehát jelentősen súlyosította a büntetését Kőrös Gusztávnak, a Demokratikus Koalíció (DK) volt megyei vezetőségi tagjának és 13 társának, akik vállalkozóknak pénzért ajánlották fel a befolyásukat az állami támogatások megszerzése érdekében, tudatta a Magyar Nemzet.

Kőrös még 2017-ben magas rangú minisztériumi tisztviselőnek adta ki magát, aki vállalkozókat megtévesztve, pénz ellenében állami támogatásokra benyújtott pályázatok kedvező elbírálásához ajánlotta fel állítólagos befolyását.

 Az eredményes megtévesztéshez társaival a külsőségeket – például megkülönböztető fényjelzést használó személygépkocsikat, kommandósnak öltözött kísérőket – is megszervezték. Az elkövetői csoport más tagjai a kenőpénz átadására hajlandó vállalkozók felkutatásában, illetve a kapcsolattartásban működtek közre.

A volt DK-s bűnöző, Kőrös Gusztáv és 13 társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség 2018 júniusában emelt vádat. 

A vád szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. 

A főügyészség négy vesztegető vállalkozó ellen is vádat emelt.

A vádirat lényege szerint a baloldali politikus 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely jelentős összegeket csalt ki a tehetős vállalkozóktól. A bűnszervezet tagjai nagyobb beruházásokat tervező cégvezetőket kutattak fel, akik a társaságaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Előfordult, hogy Kőröst a tárgyalásokra a Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorló-egyenruhájához hasonló ruházatban kísérték el az emberei, akiknek valódinak látszó – valójában airsoft – fegyvereik voltak. 

Végül a banda elfogására valódi TEK-es felszámolóegység vonult ki.

Kőrös Gusztávot 2020 februárjában nyolc év börtönre ítélte első fokon a Kaposvári Törvényszék, míg több társa is börtön-, illetve pénzbüntetést kapott. A Pécsi Ítélőtábla most másodfokon tíz év börtönre súlyosította Kőrös ítéletét, akit tíz évre eltiltott a közügyek gyakorlásától is. 

Mint ismert, Kőrös Gusztáv volt az, akinek a kezdeményezésére 2013-ban fiktív videó készült a bajai időközi önkormányzati választási kampány során, amivel a Fideszt akarták lejáratni. 

A hamisvideó-botrányba végül belebukott az MSZP kommunikációs igazgatója, szóvivője és a Hvg.hu főszerkesztője is. 

Kapcsolódó írásaink