Külföld

Orbán Viktor: Megvédjük Európát!

Ha lesz migránshullám, akkor Szerbia és Magyarország közös erővel meg fogja állítani, megvédi Európát és Németországot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután a Karmelita kolostorban fogadta Ana Brnabic szerb miniszterelnököt.

Orbán Viktor: Megvédjük Európát!
Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatás keretében fogadta Ana Brnabic szerb miniszterelnököt és kormányzati delegációját Budapesten
Fotó: MH/Purger Tamás

Orbán Viktor a szerb kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: meg kell védeni Európát, mert az amerikai kudarc Afganisztánban egy olyan helyzetet idézett elő, amelynek révén többmilliós migránshullám is bekövetkezhet a következő időszakban, és ha ez szárazföldi útvonalon történik meg, ami a legvalószínűbb, akkor ez Szerbiát és Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe fogja juttatni.

Objektum doboz

Hozzátette: akik a migrációt korábban támogatták - kormányok, NGO-k, Soros-szervezetek - most ugyanúgy támogatják, támogatnák az Afganisztánból érkező migrációt, ez azonban élesen ellentétben áll Magyarország és Szerbia érdekével. Magyarország azért is elkötelezett „ezer százalékig” Szerbia európai uniós tagsága mellett, mert enélkül Európa belső részeinek biztonsága sem garantálható - - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Objektum doboz

„Védjük, Szerbiát, védjük Magyarországot, védjük magunkat, de mindannyian tudjuk, hogy ezek a migránsok nem Szerbiában és nem Magyarországon akarnak élni, ezek Németországba igyekeznek, ezért amikor most megvédjük magunkat, mint oly sokszor a történelem során, egyben Európát, elsősorban Németországot is védjük, és ez akkor is így van, ha semmilyen elismerésre, és hálára pedig végképp nem számíthatunk” - fogalmazott. 

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ana Brnabic szerb kormányfőt a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ana Brnabic szerb kormányfőt a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 A kormányfő kérdésre válaszolva megerősítette: arra kell számítani, hogy lesz jelentős migrációs nyomás, hiszen már most van Afganisztánon belül körülbelül egy 4 milliós tömeg, amely belső migrációban van, és ha ez a tömeg kiutat talál onnan és megindul, akkor Törökországon keresztül Szerbia és Magyarország térségében jelenik majd meg.

Orbán Viktor szerint ezért Magyarországnak és a  szerbeknek közösen meg kell próbálniuk minél délebbi védelmi vonalakat kialakítani, hogy megállítsák a migrációt, de nagy kérdés, hogy Németország hogyan viszonyul majd ehhez a nagy nyomáshoz, akarja-e, hogy megállítsák, vagy ismét humanitárius folyosót akar nyitni.

Objektum doboz

Úgy vélte: a történelmi példák azt mutatják, hogy amikor veszély fenyegette Európa belső részét, és meg kellett védeni Európát, akkor „sosem siettek a segítségünkre”, hanem ütközőzónává nevezték ki ezt a térséget. „Ezt csinálták évszázadokon keresztül. És semmi jelét nem látom annak, hogy ez a gondolkodásmód megváltozott volna” - jelentette ki. Úgy értékelt: Magyarország úgy védte meg a németeket a 2015-ös válság során, hogy közben „a németek állandóan hátba lőttek bennünket” jogállamisági eljárással és a kerítésépítéssel kapcsolatban is. „Magunkra számíthatunk, de elég erősek vagyunk, hogy ennek a kihívásnak meg tudjuk felelni és meg is oldjuk” - jelentette ki.

A Magyarország és Szerbia együttműködését elmélyítő kormányközi megállapodás aláírására is sor került
A Magyarország és Szerbia együttműködését elmélyítő kormányközi megállapodás aláírására is sor került
Fotó: MH/Purger Tamás

 Orbán Viktor leszögezte: „lehetetlen, hogy menekülttábort csináljanak Magyarországból vagy Szerbiából. Az lehetetlen, hogy itt hotspotokat hozzanak létre. Az lehetetlen, hogy itt a biztonsági kérdések kiszorítsák a gazdasági fejlődés kérdését, ezt egyszerűen nem engedhetjük meg”.

A magyar és a szerb kormányfő a sajtótájékoztató előtt megállapodást írt alá a baráti kapcsolatokról és a stratégiai partnerségi együttműködésről, amit Orbán Viktor úgy értékelt: ez egy hosszú távú elköteleződés Magyarország részéről, egy olyan stratégiai, baráti, partnerségi megállapodás, amely a mindig változó külpolitika sodrásában egy biztos pontot fog jelenteni a következő évtizedek során is.

Ana Brnabic szerb kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök
Ana Brnabic szerb kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök
Fotó: MH/Purger Tamás

Elmondta: a megállapodás a gazdaságot állítja a középpontba, és a két ország együttműködése területén az összeköttetések - a határátkelőhelyek, gazdasági kapcsolatok, határellenőrzés, az utak, vasutak és hajóközlekedés összeköttetése - jelentik a kulcskategóriát. Közölte: a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításával 2025-re végezni fognak, így a görög kikötőbe érkező keleti áruk, illetve az oda tartó nyugati áruk Magyarországon és Szerbián keresztül mozognak majd.

Orbán Viktor a határátkelőhelyekkel kapcsolatban kitért arra: a két ország között egyre intenzívebbé váló gazdasági kapcsolat a közúti teherszállításban is egyre növekvő módon megjelent, és ezt nagyon nehezen tudják lekövetni a határátlépéseknél, ezért torlódások és időnként sok órás várakozások alakulnak ki. Ezért a tompai és a röszkei átkelőhelyek áteresztő kapacitását radikálisan meg fogják növelni a jövőben; az ehhez szükséges beruházások 2022 végére megvalósulnak, továbbá dolgoznak azon, hogy a hercegszántói átkelőhelyen az árufuvarozás is lehetségessé váljon.     

Objektum doboz

A kormányfő Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségűnek nevezte, hogy a két ország közötti gázvezeték-összeköttetésnek egy új fajtáját építették meg, létrejött egy interkonnektor, amellyel 8,5 milliárd köbméter gáz szállítása válik lehetővé Magyarországra.

Objektum doboz

A kormányfők között született megállapodáson túl a két ország miniszterei is megállapodásokat írtak alá a fiatal gazdák közötti együttműködésről, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a szerb gazdasági tárca közötti együttműködésről, a közös határmenti járőrszolgálatról, a szerb EU-csatlakozáshoz nyújtott magyar szakértői támogatásról, a Budapest-Belgrád szárnyashajóprojektről és a diplomáciai képzésről.

Objektum doboz

Orbán Viktor miniszterelnök posztolt is a tárgyalás kezdete előtt, mutatjuk a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött képeket, amiken kijelenti, a magyar-szerb tengely megvédi Európát, megállítja a migrációt:

Objektum doboz

Varga Judit: Ez a nap a magyar-szerb kapcsolatokról szól

Szerbia európai uniós integrációs törekvései vitathatatlanok, azonban Brüsszelen egyfajta bővítési fáradtság lett úrrá: akadoznak a tárgyalások - írta a Facebookon az igazságügyminiszter. 

Kiemelte: Magyarország elkötelezett Szerbia csatlakozása mellett, hiszen déli szomszédunkkal eddig is nagyon eredményes tárgyalásokat folytattunk. Ebben a szellemben ültünk asztalhoz az immár hatodik alkalommal megrendezett magyar-szerb együttes kormányülésen, ezúttal Budapesten.

Terítéken a két ország közötti stratégiai partnerség, a gazdasági és diplomáciai együttműködés mélyítése, közös válaszok keresése az illegális migráció megállítására, valamint Szerbia uniós integrációjának elősegítése. Izgalmas napnak ígérkezik - értékelt Varga Judit.

Objektum doboz

Hátráló és fogyatkozó Európa helyett bővülő, erős Európára van szükség - fejtette ki álláspontját következő posztjában Varga Judit.

A magyar-szerb kormánycsúcs keretében megbeszélést folytattam Maja Popović igazságügyi és Jadranka Joksimović európai uniós integrációért felelős szerb miniszterekkel. Egyetértettünk abban, hogy az igazságügyi együttműködés mellett minden eddiginél fontosabb, hogy beszéljünk Európa jövőjéről is - írta.

Az elmúlt évtized válságainak kezelésében az Európai Unió kudarcot kudarcra halmozott. Pénzügyi-gazdasági válság, migráció, világjárvány. Mind olyan kihívások, amelyekre az Unió nem volt képes időben reagálni és megfelelő válaszokat adni.Ne higgyük, hogy a válságok sora megszakadt. A klímaváltozás, a járványok és a válságövezetekből kiinduló modernkori népvándorlás mind olyan folyamatok, melyek a holnapot, közös jövőnket fenyegetik - véli az igazságügyminiszter.

Objektum doboz

Varga Judit emlékeztetett: reagálva a kor kihívásaira, Magyarország élen jár az Európa jövőjéről folytatott párbeszédben, mely nagyszerű alkalom arra, hogy megóvjuk a közösséget a lopakodó szerződésmódosításoktól, hogy megőrizzük az integráció eredeti alapelveit és vívmányait.

Mindeközben Brüsszel saját birodalmi törekvéseit és az unió öncélú mélyítését tűzte zászlajára.

Sosem volt még ekkora szükség a józan ész határozott képviseletére, vissza kell terelnünk az integrációt alapvető céljához, az erős nemzetek erős Európájához - írta a bejegyzésben.

Kezdettől szorgalmazzuk, hogy ebben a vitában a tagjelöltek is részt vegyenek, mert a sikeres európai jövő csak a Nyugat-Balkán tagállamainak integrációja mellett lehetséges. Ennek a folyamatnak a kulcsa Szerbia, a térség legnépesebb és legdinamikusabb gazdasággal rendelkező állama - emelte ki Varga Judit.

Hozzátette: számítunk Szerbiára, hogy közösen tegyünk hitet egy versenyképes és cselekvőképes Európa mellett, amely az erős és független nemzetállamok együttműködésére épül és amely tiszteletben tartja az alapvető nemzeti érdekeket és alkotmányos hagyományokat.

Kapcsolódó írásaink