Belföld

Nagyszabású rendezvénysorozat várja Budapesten az ünneplőket

Nagyszabású Szent István-napi rendezvénysorozattal készülnek idén az augusztus 20-i hosszú hétvégére: a hagyományos ünnepi programok mellett komoly- és könnyűzenei koncertek, fesztiválok, történelmi bemutatók, látványos felvonulás, kiállítások, sportesemények, művészeti programok, valamint gasztronómiai élmények is várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig.

Nagyszabású rendezvénysorozat várja Budapesten az ünneplőket
Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija a Dunakeszi Járműjavító udvarán.A kocsit augusztus 20-án a budapesti Kossuth téren állítják ki
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szervezők közleménye szerint az eseménysorozat augusztus 19-én 16 órakor kezdődik a Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és Foodtruck Show-val, valamint az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal. A Szabadság térre és a környező utcákba beköltözik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, három nap alatt 12 programhelyszínen 14 ország zenészei 151 koncertet adnak. A fiataloknak szóló Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség.

Augusztus 20-án a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal. A Kapisztrán téren ezzel párhuzamosan honvédségi programok és a katonazenekar koncertjei szerepelnek a kínálatban.

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében várja a közönséget a komolyzenei koncerteket kínáló Panorama Classical elnevezésű helyszín, ahonnan impozáns panoráma nyílik a budai Várra, a Parlamentre és a Szent István-bazilikára is. A budai programok között lesz a Retro Tabán, ahol koncertet ad a Ladánybene 27, a TNT, Szikora Róbert és az R-Go, a Back II Black, Hevesi Tamás, az Emelet, Török Ádám és a Mini, a Mobilmánia, a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Hooligans és a Skorpió.

Hagyományteremtő céllal az Andrássy úton idén felvonulást is rendeznek, amelyen a magyar történelem kiemelkedő alakjai, feltalálói, művészei és helyszínei mellett a keresztény és a katolikus vallás emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek meg több látványos, guruló installáción. A hat különböző jármű három tematika - föld, haza, nemzet - alapján született meg. Emellett több száz fellépővel készülő műsort is láthatnak az érdeklődők.

Az idén is megrendezik a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazár előtti területen, ahol a látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is.

Az Alkotmány utcában látható a Városok sétánya című kiállítás, amely bemutatja az ország kulturális gazdagságát, sokszínűségét. A Kossuth téren állítják ki a rekonstruált Aranyvonatot, azt az ereklyeszállító kocsit, amelynek eredetije 1938-ban készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot.

A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be. A programban sportjátékok is helyet kaptak, továbbá sporttörténeti kiállítás is nyílik a nemzet olimpikonjainak fotóiból és relikviáiból.

A Pesti Vigadó előtti téren, az Operett Korzó számos előadással, a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével várja a közönséget. A hétvégén a Vörösmarty tér a Csárdafesztiválnak ad helyet, ahol gasztronómiai kínálattal, a színpadon pedig hagyományőrző fesztivállal, számos zenekar és táncegyüttes fellépésével várják a látogatókat.

A hétvégén rendezik meg a Road Movie Live koncertsorozatot a Műegyetem rakparton: a fellépők között lesz a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a Road, a Tankcsapda, Demjén Ferenc, a Kelemen Kabátban, a Margaret Island, Horváth Tamás, a Halott Pénz és Ákos.

A Bálnában a Magyar Divat & Design Ügynökség programján magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek mutatkoznak be. Az épületben kiállítói standok kapnak helyet a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel, a látogatók workshopokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Nehru part különböző színpadain kortárs előadóművészek zenés felolvasásokat tartanak, továbbá magyar filmeket vetítenek három estén át.

A Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

A Szent István-napi programokról részletes információ ezen a  weboldalon és a Szent István Nap 2021 mobilapplikáción keresztül érhető el.

Kovács Zoltán: Minden készen áll az ünnepre

Minden adott az augusztus 20-i ünnep 3 és fél napos rendezvénysorozatának zavartalan lebonyolításához - nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Budapesten a közmédiának.

Az államtitkár felidézte: az elmúlt 10 évben kialakult egy rendje a nemzeti ünnepekre készülődésnek, különös tekintettel augusztus 20-ra, az államalapítás ünnepe ugyanis - mind a programelemeket, azok számosságát, illetve a résztvevőket tekintve - a „legnagyobb szabású nemzeti ünnepünk”.

Az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - amely mintegy két hónapja kezdte meg működését - szerdán megtartotta utolsó, a rendezvények csütörtök esti kezdete előtti ellenőrző ülését. Itt minden érintett szervezet arról számolt be, hogy részükről készen állnak az ünnepség biztonságos lebonyolítására - közölte Kovács Zoltán, a törzs vezetője.

Az államtitkár kifejtette: az operatív törzs tagja mások mellett a kormányzat képviselője, a programok lebonyolításáért felelős Antenna Hungária Zrt., több kisebb cég, köztük a tűzijátékot szervező NUVU Kft., továbbá a rendőrség, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, a mentőszolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is.

A törzs vezetője kiemelte: a 3 és fél nap során több száz rendezvényelem lesz. Így napi szinten sok ezer ember dolgozik majd azon, hogy zavartalanul menjen végbe a rendezvénysorozat, és „ami a legfontosabb”, hogy mindenki, aki kilátogat a programokra, biztonságban legyen - szögezte le.

Kovács Zoltán kitért arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattól szerdától 10 perces gyakorisággal kapják az előrejelzéseket. A jelenlegi információk alapján szerdától kellemes, nyári, „kiváló rendezvényszervezési” idő lesz, és a péntek esti tűzijáték körülményei is ideálisnak ígérkeznek - tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs - amelynek szintén tagja - kedden ülésezett. Azt mondta: „sem az esetszámok, sem a tendenciák nem jeleznek olyan elemet”, amely miatt bármilyen korlátozásra lenne szükség. Emlékeztetett: a kormány korábban rendeletben mentesítette minden általánosan érvényes korlátozás, illetve védekezési elem alól az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket, valamint a szeptemberben tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Az államalapítás ünnepén minden rendezvényhelyszínen „korlátozásoktól mentes, szabad ünnepre készülünk” - jelentette ki Kovács Zoltán.

Csónakokkal és hajókkal is biztosítja a rendezvényeket a katasztrófavédelem

A tűzoltóautók mellett hajókkal és csónakokkal is részt vesz az augusztus 20-ai tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem - adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán.

 Az esti tűzijátékot 117 tűzoltó felügyeli majd 13 tűzoltóautóval, két hajóval, kilenc csónakkal és egy emelőkosaras járművel - írták.

A tűzoltók ellenőrzik is a pirotechnikai termékek telepítését és a menekülési útvonalakat is - tették hozzá.

Egy tömegrendezvénynél a legfontosabb szempont az, hogy baj esetén mindenki időben el tudja hagyni az érintett területet. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei ellenőrzik a menekülési útvonalakat, a kitáblázásukat és kivetítésüket, sőt a rendezvény hangosítását is, hiszen a szervezőknek ezen keresztül kell tájékoztatniuk az embereket. A katasztrófavédelem ellenőrzi a telepítést végzők megfelelő végzettségét, a védőtávolságot, a tűzoltókészülékek meglétét és a tűzcsapok működőképességét is - közölték.

A 40 ezer tűzijátékot a Duna közepén lévő bárkákról, pontonokról, valamint az Erzsébet-hídról és a Szabadság hídról lövik fel, összesen 9528 vetőcsőből. Ez idő alatt a Duna pesti és budai oldalán a katasztrófavédelem egy-egy hajója és több rohamcsónakja biztosítja a rendezvényt, a tűzoltóautók pedig a rakpartokon állnak majd készenlétben - áll a közleményben.

Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs az egész rendezvényt le tudja állítani - tették hozzá.

Ha bárki rendellenességet észlel, például visszahullott égő tűzijátékot lát, haladéktalanul szóljon a rendezvényen szolgálatot teljesítőknek, a biztonsági személyzetnek vagy hívja a 112-es segélyhívó számot - kéri az OKF.

Kapcsolódó írásaink