Gazdaság

Fontos cél, hogy az elkövetkező időszakban turistákkal teljen meg Budapest

A kormány a fővárosi turizmus fellendítését segítve impozáns ünneplést rendez Budapest-szerte az ünnepi hétvégén, amelynek híre máris negyven százalékot emelt a szobafoglaltságon – nyilatkozta Guller Zoltán.

Fontos cél, hogy az elkövetkező időszakban turistákkal teljen meg Budapest
Idén várhatóan minden eddiginél látványosabb lesz a tűzijáték
Fotó: MH/Purger Tamás

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója rámutatott: Budapest erősen függ a külföldi turisták érkezésétől, emiatt nagy bajban van, ugyanis miközben a szálláshelyek hatoda ki sem nyitott erre a nyárra, a telítettségük jelenleg harmincszázalékos, vidéken viszont a szobák hetven százalékát elfoglalták a vendégek.

„Nagyon komoly kihívás az ügynökségnek és a fővárosi önkormányzatnak is, hogy rávegyük a magyarokat a fővárosi utazásra. Mindenesetre a városvezetésnek elementáris érdeke a vendégforgalom ösztönzéséről szóló együttműködés, például az olyan nagy események megszervezésekor, mint a Szent István-napi rendezvénysorozat” – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán az előttünk álló ünnepi hétvége grandiózus programkínálatának hátteréről.

Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: fontos cél, hogy az elkövetkező időszakban turistákkal teljen meg Budapest, s hozzátette: ez sikerülhet, mivel az eddigi számok alapján jelentős az érdeklődés a meghirdetett állami ünnepségsorozat iránt.

„A Szent István-nap fellendíti a vendégforgalmat. Megugrottak az előzetes szobafoglalások augusztus 19-re és 20-ra. Az elmúlt hetekben mintegy negyven százalékkal nőtt ez a mutató, és ígéretes, hogy a foglalások 56 százaléka belföldről érkezett” – mutatott rá Guller Zoltán.
Jelezte: évek óta tervezték, hogy az államalapítás előtt tisztelgő ünnepséget többnapos, a főváros egészét érintő programsorozat kísérje, ezért a megterhelő koronavírusos időszak után úgy döntött a kormány, hogy ez az idén megvalósul.

„Végre újra együtt és méltó módon emlékezhetünk meg az államalapításról. Az a szándék, hogy a magyar emberekkel közösen a valaha volt legnagyobb állami eseménysorozattal ünnepeljünk. Az is lényeges, hogy megismertessük a fővárosi attrakciókat a vidéki utazókkal, továbbá hogy Budapest vonzó legyen a nemzetközi kínálatban” – magyarázta.

Az ismert állami események, hivatalos rendezvények mellett idén húsz további helyszínen várja színes, szórakoztató, kulturális, zenei és családi programsorozat a látogatókat az ünnepi hétvégén.

A fő attrakció Budapest belvárosában a minden idők leglátványosabb Szent István-napi fény- és tűzijátéka lesz, amely megkoronázza az augusztus 19–22. közötti rendezvénynapokat. „Olyan félórás show várható, amilyet még sohasem élhettünk meg” – fogalmazott a vezérigazgató a mintegy 4,3 kilométer hosszan, a Margit híd és a Petőfi híd között, a Duna mindkét oldalán zajló élményprogramról. Utóbbi azért említésre méltó, mivel külön figyelembe vették a tervezéskor, hogy a tűzijátékot mindenhonnan azonos minőségben élvezzék a látogatók.

„Az augusztus 20-i ünneplésen kívül is igen széles körű Budapesten a nagyrendezvények palettája, idesorolható a nemzetközi eucharisztikus kongresszus, a vadászati világkiállítás, az MTV Europe Music Awards, a Bocuse d’Or európai döntője. Emellett a sportesemények is számottevő vonzerőt jelentenek, ilyen volt például a foci Eb, a Forma–1, amelyek ugyancsak támogatják a budapesti turizmust. Ezek hatással vannak a légi forgalom kedvező alakulására, akárcsak a szállodahajók újjáéledő népszerűségére” – jelezte Guller, aki szerint a nagyarányú hazai átoltottság eredménye, hogy Magyarország előbb tudott enyhíteni a járványügyi korlátozásokon, mint más európai országok, így a belföldi turizmus a nyár közepére meghaladta a tavalyi szintet.
„Aki ma Magyarországot választja, teljes szabadságban pihenhet, maszk és védettségi igazolvány nélkül veheti igénybe a szolgáltatások szinte teljes spektrumát. Ezzel nemcsak Euró­pában, hanem a világban is az elsők között vagyunk” – emelte ki Guller, aki szerint jövőre elérjük a 2019-es „bezzegév” szintjét. Semmi más dolgunk nincsen, mint turistákkal megtölteni az országot, hogy a szektor területei talpra tudjanak állni – összegezte az MTÜ vezetője.

Kapcsolódó írásaink