Belföld

Álomgyilkosok

A budapesti olimpia elleni népszavazáshoz szociális demagógiával gyűjtötték az aláírásokat, ám az akció valójában a Momentum párttá válását és politikai térnyerését szolgálta

Az elmúlt huszonöt év Magyarország számára legsikeresebb olimpiáját követően sokakban felmerül, milyen lenne három év múlva a magyar sportolóknak itthon szurkolni. A távirati iroda archívuma alapján felidézzük, hogyan fúrta meg annak idején a Momentum Mozgalom a 2024-es budapesti olimpiát, hogyan hajtotta végre az „álomgyilkosságot”.

Álomgyilkosok
A büszke Fekete-Győr András az aláírásgyűjtést úgy értékelte: „Az elmúlt harminc nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka volt”
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott így akkor a Momentumról: „Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon.” De ne felejtsük el azt sem, hogy az „új SZDSZ” felfuttatásához az ellenzéki pártok, politikusok lelkesen asszisztáltak, a NOlimpia akció során Fekete-Győr szerint 32–35 ezer aláírást kaptak LMP-től, négyezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, tízezret az Együtt-től, tízezret a Párbeszédtől, az MSZP-s Szanyi Tibortól 170-et, Kunhalmi Ágnestől 1600–1700-at, a Momentum pedig mintegy kétszázezret gyűjtött.

2017. január 18. A Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit, 30 nap alatt 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni a fővárosiaktól. A népszavazásra bocsátott kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” A kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként.

2017. január 19. Támogatásáról biztosította a 2024-es budapesti olimpiapályázatról indított aláírásgyűjtést Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi közgyűlési képviselője. Horváth Csaba azt hangsúlyozta, hogy egy négytagú családnak kétmillió forintjába kerülne az olimpia, ezt a kormány adók formájában el fogja venni. A Momentum helyi népszavazást kezdeményezett, Horváth Csaba azonban azt mondta, ők országos népszavazás kiírását kérik.

2017. január 19. Az LMP is gyűjti az aláírásokat a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezéshez – jelentette be Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője. Közölte, a népszavazáson a budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, mire szeretnék elkölteni azt a háromezermilliárd forintot, amibe az olimpia rendezése kerülne. Olyan összegről van szó, amiből negyven szuperkórházat lehetne felépíteni, vagy ami lehetővé tenné a 3-as metró felújítását és a metróvonalak meghosszabbítását is – mondta, hozzáfűzve, az LMP az első pillanattól ellenezte az olimpia megrendezését, mert szerintük egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni. „Ma Magyarországon sokkal fontosabb dolgaink vannak, mint az, hogy olimpiát rendezzünk, nem szabad két hét büszkeségért eladni a következő generációk lehetőségét a normális életre. Rendezzünk meg először egy tisztességes hétköznapot, aztán el lehet gondolkozni egy olimpia rendezésén” – fogalmazott a politikus, aki szerint inkább az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatási krízis megoldására kellene koncentrálni.

2017. február 13. A Párbeszéd közös kampányt és demonstrációkat szervez május közepére, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak budapesti terepszemléjére időzítve. Akcióikat az olimpiarendezésről szóló népszavazáshoz aláírásokat gyűjtő civil szervezetekkel és pártokkal közösen szeretnék megtartani. A kezdeményezést a párt szóvivője jelentette be, Tordai Bence azt mondta, ezzel a lépéssel „szeretnék bevinni a végső csapást” a budapesti olimpia tervének.

2017. február 16. Valamivel több mint tízezer aláírást gyűjtött össze a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához a Párbeszéd Magyarországért, amelyeket a párt társelnöke átadott a Momentum Mozgalom tagjainak. Szabó Tímea a Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: „Orbán Viktornak és tolvaj bandájának nem felesleges presztízsrendezvényekre kell elkölteniük a magyar emberek pénzét, hanem az egészségügyre, az oktatásra és a szegénység felszámolására.”

2017. február 17. Összesen 266 151 aláírást adott le a Momentum Mozgalom – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Fővárosi Választási Iroda épületénél. „Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – hangoztatta Fekete-Győr, aki arról is beszélt, gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot.

„Az elmúlt harminc nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és leginkább magával ragadó időszaka volt, több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy olimpia helyett modern kórházakra és sikeres, jól felszerelt iskolákra költsük ezt a pénzt” – közölte. Megjegyezte: olyan országban élünk, amiben az emberek félnek véleményt nyilvánítani, nagyon sok ember félelemből nem tudta aláírni az íveket. Az MTI kérdésére Fekete-Győr azt mondta: 32–35 ezer aláírást kaptak az LMP-től, négyezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, tízezret az Együtt-től, tízezret a Párbeszédtől, az MSZP-től összesített adata nincs, de Szanyi Tibortól 170, Kunhalmi Ágnestől pedig 1600–1700 aláírást kaptak, a Momentum mintegy kétszázezret gyűjtött.

2017. február 17. Tarlós István a köztelevíziónak úgy értékelt: a 2024-es budapesti olimpiai pályázat kapcsán a baloldali ellenzék egy nemzeti ügyből pártügyet kreált. A főpolgármester hangsúlyozta: az olimpia ügyében nemzeti egyetértés volt. Valakik elárulták saját magukat, mert másfél évvel ezelőtt „két kézzel megszavazták” az olimpia rendezését, de most hangosan tiltakoznak. Amikor Demszky Gábor, volt szabad demokrata főpolgármester 2004-ben összehívott egy értekezletet, a liberálisok, a szocialisták és az összes kerületi polgármester támogatta az olimpiát – emlékeztetett.

2017. február 22. A 2024-es olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció. A döntés azután született, hogy Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfővel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel egyeztetett. A döntés oka, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében.


A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a MOB-nak a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Kifejtették: Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált.

Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli. Sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Kósa Lajos, a Fidesz-frakció vezetője pártja elnökségének nevében kijelentette: az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja a fővárost és az országot.

2017. február 24. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől. A népszavazás magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt. Itthon a referendumot akár meg is lehet nyerni, de akkor is csak legfeljebb többség lesz, az olimpia elnyeréséhez viszont nemzetközi szinten nem többség, hanem egység kell – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, a nyári olimpiák történetében nincs példa arra, hogy olyan város kapta volna meg a rendezés jogát, ahol népszavazás volt.

„Vérzik az ember szíve, mert sok magyarnak volt ez a régi álma, és most itt történt egy álomgyilkosság. Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy őt nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, és be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon” – fogalmazott Orbán Viktor. A Momentum Mozgalmat egy új SZDSZ-nek minősítette.

+1 A NOlimpia Facebook-oldalát egyébként a mai napig működteti az időközben már párttá alakult Momentum, természetesen kormányellenes propagandaposztokkal. Azonban kénytelen-kelletlen megemlékeztek az idei olimpia lezárultáról is, mindössze ennyit írtak: „6–7–7 Szép volt, magyarok!”

Kapcsolódó írásaink