Belföld

Jakab–Dobrev-verseny folyik a baloldali miniszterelnök-jelöltek között

Gyurcsány-show

A baloldali előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról készített június folyamán ezerkétszáz fős közvélemény-kutatást a Závecz Research, az IDEA Intézet erről szóló elemzését tegnap közölte az Atv.hu.

A vizsgált – baloldali – megkérdezetti körben a hat jelölt három jól elkülönülő ismertségi zónába tartozik. Karácsony Gergely főpolgármester a legismertebb közülük (96 százalék), őt követi Gyurcsányné Dobrev Klára (92 százalék) és Jakab Péter (90 százalék).

A második csoportba Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az úgynevezett aktív bizonytalanok körében. A legkevésbé ismert Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a maga 45 százalékos ismertségével.

A válaszok alapján három politikusnak van komoly esélye az előválasztáson, az adatfelvétel időpontjában a támogatottságok alapján Jakab Péter vezet (28 százalék), mögötte szorosan Dobrev Klára (27 százalék), tőlük kissé lemaradva Karácsony Gergely (24 százalék). Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, a további két jelölt támogatottsága a vizsgált rétegben öt százalék alatti.

Kapcsolódó írásaink