Belföld

Bizonyos dolgokra nemet kell mondani

A korábbi református püspök úgy véli, nem évülnek el azok a bűnök, amikor gyermekek bizalmával éltek vissza

Nem csak Veres András győri és Székely János szombathelyi katolikus püspök állt ki a gyermekvédelmi törvényben megfogalmazott célok mellett: néhány nappal ezelőtt Bogárdi Szabó István korábbi dunamelléki református püspök a Kossuth rádió Lélektől lélekig című műsorában hívta rövid amatőr nyelvészkedésre a hallgatókat ebben a témában.

Bizonyos dolgokra nemet kell mondani
Bogárdi Szabó István: Az iskola csak akkor működhet jól, ha a szülők és a nevelők eltökélt szövetségben vannak
Fotó: MH

Bevezetőjében emlékeztetett az 1980-as években az Egyesült Államokban használt szlogenre: „Just say no!” vagyis „Csak mondj nemet!”, amely eredetileg a kamaszok és egyetemisták körében folytatott kábítószerellenes kampány jelmondata lett.

Mint fogalmazott, a szlogen hamar a kategorikus elutasítás kifejezésévé vált, amelyben mégis megízlelhető a felelős döntés szabadsága is. A remélt jövő értelmében ugyanis szerinte megszakítás nélkül lehet és kell bizonyos tételekre azonnal nemet mondani – leginkább akkor, amikor a gyermekekről van szó.

Bogárdi Szabó István úgy véli, a szülő felelőssége más és nagyobb, mint a gyermeké, hiszen a gyermek kiszolgáltatott, fizikai és szellemi értelemben egyaránt. A világ tele van rettenetes esetekkel, amikor visszaéltek a gyermek bizalmával, gyengeségével, ártatlanságával, tájékozatlanságával, s ezek a bűnök aligha évülnek el – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért a gyermek többszörös védelemre szorul.

A „Mondj nemet!” egyúttal védelmi jelszó is, amely vonatkozik a szülőkre, gyermeket nevelő állami, önkormányzati, egyházi és magánintézményekre is. Véleménye szerint az iskola csak akkor működhet jól, ha a szülők és a nevelők eltökélt szövetségben vannak a gyermekek érdekében – máskülönben hogyan bízhatná rá a szülő a gyermekét a tanárokra, és hogyan bízhatna a tanár abban, hogy amit tanít és amire nevel, az a család szerint is fontos a gyermek számára? Mint fogalmaz, most újfajta kábítószerrel ólálkodnak az iskolák körül is: ez a drog az újfajta ember megteremtésének mámora, egyfajta ellenteremtés, amely azzal áltat, hogy például a biológiai természet átalakításával vagy a nemi identitás átrendezésével máris miénk lehet az önmegvalósítás boldogsága.

Kapcsolódó írásaink