Belföld

Rusvai Miklós: A számok alapján még nem tér vissza a járvány

Fontos az egészségügyiek beoltása

Nem tartja problémának Rusvai Miklós virológus, hogy kötelezővé teszik az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni vakcinát.

Rusvai Miklós: A számok alapján még nem tér vissza a járvány
„Nem szignifikáns a növekedés”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Sőt, mint rámutatott, az egészségügyi dolgozók a frontvonalban tevékenykednek, tehát mind a családjuk, mind a betegek szempontjából fontos, hogy immunizálva várják a következő légzőszervibetegség-szezont. A szakember lapunknak arról is beszélt, hogy a hétvégi adatokat összesítve két hete hétfőn 65, múlt héten hétfőn 102, míg most hétfőn 139 új fertőzöttet közölt a kormányzati portál, miközben a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció továbbra is alacsony szinten stagnál.

A fertőzöttek számának növekedése Rusvai Miklós szerint figyelmeztető jel, de egyelőre még nem szignifikáns a különbség a korábbi háromnapos adatokhoz képest. Egyelőre még a napi átlagban ötven körüli új esetszám, főleg úgy, hogy a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma nem növekszik, nem mutatja azt, hogy a járvány visszatér. Most legtöbbször tízes nagyságrendű, harminc és ötven fő között van egy napra vetítve az új betegek száma, de ha ez a szám a közeljövőben napi százötven fölé menne, azt már jelezné a mostani szennyvízadat – tette hozzá a virológus.

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint kedden nem volt újabb halálos áldozat és 56 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, miközben eddig 5 578 183 embert oltottak be, közülük 5 327 325-en már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portál szerint az aktív fertőzöttek száma 34 875, kórházban 76 főt ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó írásaink