Belföld

Aki átesett a fertőzésen, az is oltassa be magát!

Rusvai Miklós: Idén nyáron nem lesz olyan, hogy napokig nem lesz áldozata a vírusnak

A virológus szerint a szennyvízadatok alapján nem számíthatunk olyan felhőtlen nyárra, mint a tavalyi. Eközben továbbra is folyik a koronavírus elleni orrspray tesztelése.

Aki átesett a fertőzésen, az is oltassa be magát!
A szakértő várja, hogy engedélyezzék a harmadik dózis beadását
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nagy valószínűséggel Európában is használni fogják a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcinát – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus. A szakember kifejtette, tulajdonképpen minden oltóanyag fehérje alapú, hiszen az immunrendszer legjobban a fehérje molekulára reagál, a legjobb példa erre a tüskefehérjének nevezett komponense a koronvírusnak.

Azzal, hogy tisztított fehérjét fog tartalmazni a vakcina, azt jelenti, hogy a tüskefehérjét magát juttatjuk a szervezetbe, lehetőleg több variációban, hogy minél szélesebb körű immunválasz alakuljon ki, minél több variáns ellen. Vannak már ilyenek, ezek az úgynevezett alegység vakcinák, ilyen például a papiloma vírus elleni oltóanyag is. Ez a technológia már ismert, csak koronavírus ellen még nem használták – fűzte hozzá.

Rusvai Miklós emlékeztetett, a tesztelés alatt álló orrspray formájú vakcina szintén fehérje alapú, ami gyakorlatilag úgy működik, hogy az orrnyálkahártyát teszi a vírus számára átjárhatatlanná.

A mutánsok gyógykezelésekre gyakorolt hatásáról a virológus elmondta, a gyógyszerek kevésbé „mutánsérzékenyek”, mint a vakcinák, tehát ha sikerülne igazi jó gyógyszert kifejleszteni, akkor azokat nem kéne a variánsok miatt sem alakítani, de a jelenlegi szerek nem működnek tökéletesen.

Csökkentik ugyan a szervezetben a vírusfertőzést és ezzel enyhítik a betegség tüneteit, de meg nem szüntetik, gyakorlatilag a gyógyszeres kezelések csak arra szolgálnak, hogy időt nyerjünk, hogy az immunrendszer legyőzhesse a betegséget, de a gyógyszer önmagában nem igazán hatékony a vírusfertőzések ellen.

A szakember kiemelte, a szenny­vízadatok nem annyira kedvezőek, mint tavaly, ami azt vetíti előre, hogy ez a nyár nem lesz annyira felhőtlen, mint 2020-ban, nem lesz olyan, hogy több napig nem lesz halott és a kórházban ápoltak száma sem lesz olyan alacsony. A védettségi kártya meghosszabbításáról azt javasolta, hogy aki már átesett a fertőzésen, az is feltétlenül oltassa be magát.

Szeptember óta nem volt ilyen kevés elhunyt itthon

Meghalt négy krónikus beteg, és újabb 113 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap, kiemelve: eddig 5 375 923 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 299 073-an már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 807 322-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, míg az elhunytaké 29 948-ra, a gyógyultaké 733 907-re emelkedett.

Tájékoztatásuk szerint az aktív fertőzöttek száma 43 467, kórházban 320 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen. A hatósági házi karanténban lévők száma 4411, a mintavételek száma 6 020 027-re nőtt.
(KK)

Kapcsolódó írásaink