Belföld

A magas átoltottság miatt jók az adatok

Rusvai Miklós virológus: Ha valaki csak hónapokkal az oltás után méreti meg az ellenanyagszintjét, annak lehet, hogy volt védettsége, csak már lecsökkent

Októberig nem számít jelentősebb esetszám-emelkedésre Rusvai Miklós virológus, azonban figyelmeztetett, az idei adatok nem olyan kedvezőek, mint a tavalyiak. A szeptemberi iskolakezdés nagy kockázati tényező lehet, ha addig sokan nem oltatják be a gyerekeiket – jegyezte meg a szakember.

A magas átoltottság miatt jók az adatok
Nyugodtan mehetnek külföldre nyaralni azok, akik be vannak oltva a virológus szakember szerint
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Meghalt három beteg, és újabb 102 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a hétvégi összesített adatokat a Koronavirus.gov.hu tegnap, kiemelve: eddig 5 538 557 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 175 503-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Az aktív fertőzöttek száma 37 023, kórházban 73 főt ápolnak, közülük tizenketten vannak lélegeztetőgépen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai azt mutatják, hogy továbbra is alacsony szinten stagnál a szennyvízminták SARS–CoV–2 koncentrációja, emelkedés egyik vizsgált település esetében sem figyelhető meg a 27. héten.

Rusvai Miklós virológus lapunk kérdésére rámutatott: az aktuális szennyvízadatok tíz–tizennégy nappal vetítik előre a járvány menetét, tehát újabb két hét haladékot szinte biztosan kaptunk. Azonban a szakember véleménye szerint lehetséges, hogy októberig nem lesz esetszám emelkedés. A szeptemberi iskolakezdés nagy kockázati tényező lehet, ha addig sokan nem oltatják be a gyerekeiket, és idén is biztos, hogy a légzőszervi betegségek jelentős részét a koronavírus fogja okozni – tette hozzá.

A delta variánssal kapcsolatban hangsúlyozta: hetek óta csupán kilenc fertőzöttje van ennek a mutációnak Magyarországon, így bízhatunk benne, hogy nem fog nagyobb esetszám emelkedést okozni, legalább is jelenleg nincs jele annak, hogy hozná a más országban megfigyelt terjedőképességét.

Nagy valószínűséggel az időjárás és a magas átoltottság miatt kedvezőek az adatok, annak ellenére, hogy tömegrendezvények, sportesemények és kulturális programok is voltak – magyarázta.

Az oltási kampány elején beoltott idősek ellenanyagszint-méréséről kifejtette: a második vakcina után három–négy héttel várható a legmagasabb ellenanyagszint, ha valakinél akkor nem mérhető az immunitás, akkor náluk nem alakult ki védettség, azonban, ha valaki csak hónapokkal később vizsgáltatja meg, és nem éri el a minimum szintet, annak lehet, hogy volt, csak idővel csökkent le, de ez utólag már kideríthetetlen.

Rusvai Miklós úgy véli, nyugodtan lehet menni külföldre nyaralni azoknak, akik be vannak oltva, figyelmeztetett azonban: ez a nyár nem olyan, mint a tavalyi, még ha nagyon alacsony szinten is mozog a járvány, de az idei hazai és nemzetközi adatok rosszabbak, mint a tavalyiak. „Ezzel együtt azt javaslom, most használjuk ki a lehetőséget a lazításra, a pihenésre, és aki még nem tette, az oltassa magát, aki nem oltatta a gyereket, az még az iskolakezdés előtt tegye meg” – fogalmazott a virológus.

Kapcsolódó írásaink