Belföld

Karácsony üzent az autósoknak: Legyenek türelmesek!

Pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely több kérdést is kapott a budapestiek életét egyre jobban megnehezítő dugókról, a főpolgármester azonban ezekre nagyrészt kitérő választ adott, a kialakult helyzetért nem vállalta a felelősséget, helyette inkább a kormányra mutogatott.

Karácsony üzent az autósoknak: Legyenek türelmesek!
Karácsony kitérő válaszokat adott a dugókkal kapcsolatos kérdésekre, és felelősségvállalás helyett a kormányra mutogatott
Fotó: MH/Purger Tamás

A főpolgármester úgy fogalmazott: Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a pesti alsó rakpart egy szakaszának felújítása olyan beruházás, amelyet a kormány is rendkívül sürgetett. A kabinet a támogatási szerződésekben világossá tette, ha a beruházások nem kezdődnek meg, akkor a főváros elveszíti az erre szolgáló állami forrásokat.

Karácsony Gergely arra kérte a budapestieket, "örüljenek annak, hogy a város fejlődik, és legyen türelmesek".

A főpolgármester szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány megváltoztatta a közlekedési szokásokat, ma sokkal többen ülnek autóba, és sokkal kevesebben választják a közösségi közlekedést, mint a járvány előtt.

Karácsony Gergely nem vállalta a felelősséget a kialakult helyzetért, helyette a kormányra mutogatott: arra kérte a kabinetet, hogy azokat a beruházásokat, amelyek nagyon nagy mértékben növelik a belvárosi forgalmat, elsősorban az M0-ás korszerűsítését, sürgősen fejezze be.

Objektum doboz

A közlekedési helyzet lehetne másmilyen, ha a kormány három éve nem szerencsétlenkedne az M0-ás körgyűrű hídjával, amely jelenleg is le van zárva, vagy karácsonyra átadták volna a csepeli HÉV-et, vagy nem most újítanák fel a Nyugati pályaudvart anélkül, hogy érdemben megoldották volna a buszpótlást - mondta ismételten a kormányra hárítva a felelősséget.

Karácsony Gergely megismételte, korábban személy szerint Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának javasolta, menjen gyalog, amikor a kormánypárti politikus arról beszélt, hogy a belvárosban 300 métert lassabban tesz meg autóval, mint gyalog.

A főpolgármester kérte az autósok türelmét, és közölte: minden olyan átmeneti intézkedést megtettek, amely segíti a torlódások enyhítését.

Kapcsolódó írásaink