Belföld

Kartellgyanús Karácsony Gergelyék hajótendere

Buszmutyi után hajómutyi köt ki a BKV-nál, a városvezető hallgat

Kartellgyanú, vagyis esetleges versenykorlátozó megállapodás miatt indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a BKV Zrt. „Menetrend szerinti hajóüzemeltetés” tárgyában lefolytatott közbeszerzése ügyében.

Kartellgyanús Karácsony Gergelyék hajótendere
Fotó: MH/Katona László

A GVH tegnap jelezte, bejelentés alapján úgy vélik, a közbeszerzési eljárás során bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.

A vállalkozásoknál (Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt.; Silver Line Kft.) a hatóság előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatásokat tartott, amelynek lehetőségét a versenytörvény biztosítja. A GVH a rajtaütések során elektronikus másolatokat készített az érintett cégek adathordozóiról, amelyek elemzése folyamatban van – tették hozzá.

A GVH felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Kiemelték, egy kartellben – a büntetőjogi fenyegetettség miatt különösen egy közbeszerzési kartellben – érintett vállalkozásnak érdemes szem előtt tartania, hogy a jogszabályok ilyen esetben is honorálják a hatósággal való együttműködést.

Az úgynevezett engedékenységi politika lényege, hogy egy versenykorlátozó megállapodásban részes vállalkozás akár a bírság elengedésében is részesülhet, ha elsőként szolgáltat döntő fontosságú bizonyítékokat a jogsértésről vagy érdemi információkat más, gyanús szerződésekről.

Karácsony Gergely nem kommentálta az ügyet.

Kapcsolódó írásaink