Belföld

Karácsony a főváros helyett magát építi

Budapest gyurcsányista vezetése eddig csak olyan közlekedéspolitikai döntéseket hozott, amelyekkel a szakmai szervezetek sem értettek egyet – Eredmény: dugó és káosz

A XXI. Század Intézet Közlekedési válság Budapesten című tanulmányában a Karácsony Gergely főpolgármester által kialakított városvezetés szakmai hiányosságaira mutatnak rá, ami elvezetett az elmúlt hetekben kialakult közlekedési káoszhoz, a helyzet pedig a következő időszakban sem javulhat.

Karácsony a főváros helyett magát építi
Főpolgármesteri inkompetencia: munkagépek sehol, a torlaszok maradtak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 2019-es önkormányzati választások után a főváros irányítását – a főpolgármester ígéretével szemben – nem egy új politikusi generáció, hanem a Gyurcsány-kormányok meghatározó tagjai és háttéremberei vették át – állapítja meg írásában Nagy Ervin, aki emlékeztet, hogy Karácsony Gergely hivatalba lépése után politikai alkuk részeként az öt helyettese közül háromnak semmilyen városvezetési tapasztalata azelőtt nem volt. Karácsony környezetét elárasztották a Gyurcsány Ferenchez kötődő politikusok – Gy. Németh Erzsébet mellett Draskovics Tibor, Katona Tamás, Kolber István –, ami egyértelműen a DK befolyásszerzését mutatja.

A városháza egyik legerősebb embere pedig az a Gál J. Zoltán lett, aki a második Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára volt. Rajtuk kívül a Karácsony-stáb kiegészült még negyvenegy, zömében városvezetési kompetenciával nem rendelkező, politikai alapon kinevezett tanácsadóval és referenssel. A főpolgármester mögötti összefogás instabilitása ma már jól láthatóan a hatékony politikai cselekvés akadályává vált.


A tanulmány megállapítja, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti bejelentkezése óta jól látszik az is, amint a főpolgármester gyakorlatilag hátat fordított Budapestnek, országos politikai céljainak megvalósítása mellett sem ideje, sem energiája nem maradt feladatainak ellátására, helyette kizárólag az őszi előválasztásra, illetve a 2022-es voksolásra készül, így konfliktuskereső dacpolitikát folytat a kormánnyal szemben, aminek legnagyobb vesztese Budapest.

A főpolgármester célja nem feltétlenül a város fejlődésének elősegítése, hanem a kormány elleni politizálás erősítése lett.

A virtuális politizálás mellett –amelynek jelképe a Lánchíd felújításával kapcsolatos tétovázás lett – Budapest vezetése eddig csupán olyan közlekedéspolitikai döntéseket hozott, amelyekkel a szakmai szervezetek sem értettek egyet. Jelenleg is több közlekedésfejlesztési projekt és felújítás bénítja meg tartósan a fővárost, aminek oka
a szakmaiatlanság mellett az eddigi késlekedés miatti kapkodásban keresendő. A beígért társadalmi párbeszéd, hatástanulmányok hiányában alakítottak ki kerékpársávokat, amelyek felfestése a rossz tapasztalatok után is folytatódott.

Az átgondolatlan döntések célja leginkább Karácsony „környezettudatos”, ellenzéki karakterének építése, nem pedig a város élhetőbbé tétele volt. Az időben összecsúszó 2021-es felújítási és átépítési munkálatok a nyár eleje óta elviselhetetlen közlekedési káoszt okoznak. Nyár elejére Budapest autós és tömegközlekedése annak ellenére megbénult, hogy a főváros utcáin ilyenkor jóval kevesebb autó közlekedik, mint az év más időszakában.

Nagy Ervin elemzése szerint a kaotikus helyzet nem tisztulhat, mert a városházán uralkodó átláthatatlan állapotok továbbra is meg fogják bénítani a főváros működését és akadályozzák majd a város fejlődését, miközben az előválasztási küzdelem egyre több konfliktust fog okozni az ellenzéki pártok között, ami még instabilabbá teszi majd a városházát.

Kapcsolódó írásaink

Grillsütőbe ültetnék az utasokat

ĀKarácsony Gergelyt nem érdeklik a dugók, és a hűsítetlen szerelvények is hidegen hagyják, noha a fővárosiak nagy többsége kezdi elveszíteni a türelmét egy felmérés szerint