Belföld

Karácsonyra ráégett Gyurcsány

Hiába próbálja a főpolgármester függetleníteni magát a volt miniszterelnöktől, a magyarok többsége (59 százalék) úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely jó viszonyt ápolnak egymással – derül ki a Nézőpont Intézet országos, reprezentatív kutatásából.

Karácsonyra ráégett Gyurcsány
Marionettbábuként rángatja Karácsony Gergelyt Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc nemcsak érdekszövetségben, de jó viszonyban is vannak egymással a magyarok 59 százaléka szerint. Mindössze a választók egynyolcada (12 százalék) gondolja azt, hogy a volt miniszterelnök és a miniszterelnök-aspiráns között rossz viszony lenne. Azt, hogy ez a kapcsolat „kifejezetten rossz” lenne, csak a megkérdezettek 2 százaléka gondolta, ugyanakkor 4-ből 1 ember (25 százalék) szerint „nagyon jó” a kapcsolatuk, derül ki a Nézőpont kutatásából.

A kutatók azt vizsgálták, az emberek véleménye szerint mennyire van jóban Gyurcsány és Karácsony
A kutatók azt vizsgálták, az emberek véleménye szerint mennyire van jóban Gyurcsány és Karácsony
Fotó: Nézőpont Intézet

Ezek az eredmények vélhetően annak is köszönhetőek, hogy Karácsony Gergelyről egyre többen tudják, hogy Gyurcsány Ferenc egykori kormányát tanácsadóként segítette, a Gyurcsány-ellenes LMP-ből kilépett, hogy a volt miniszterelnökkel közös listán szerepeljen, 2018-ban az MSZP és a DK közös jelöltjeinek volt a miniszterelnök-jelöltje, főpolgármesterként pedig Gyurcsány Ferenc embereit ültette fontos budapesti pozíciókba. Mivel Gyurcsány Ferenc tartós népszerűtlenségnek örvend Magyarországon (a magyarok négyötöde nem akarja fontos pozícióban látni), a főpolgármester érdeke együttműködésük elrejtése, ellenfelei érdeke viszont, hogy erre felhívják a választók figyelmét - mutatnak rá az elemzők.

Érdekes, hogy a Karácsony és Gyurcsány „jó kapcsolatát” a kormánypárti és kormánykritikus választók is érzékelik (66, illetve 57 százalék), tehát a vélekedés nemcsak a jobboldali, de a baloldali nyilvánosságban is elterjedt.

Kapcsolódó írásaink