Külföld

Varga Judit: Németországban ismét lecsapott a véleménydiktatúra

Súlyos hatása van egy társadalomra nézve, ha úrrá lesz rajta az úgynevezett “cancel culture”, azaz a kirekesztés és elhallgattatás kultúrája - közölte Facebook-posztjában Varga Judit.

Varga Judit: Németországban ismét lecsapott a véleménydiktatúra
Varga Judit: Németországban ismét lecsapott a véleménydiktatúra
Fotó: Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Az igazságügyi tárca vezetője arra reagált, hogy  a német alkotmánybíróság korábbi elnöke nemrég egy beszélgetésen fejezte ki aggodalmát az Európai Unió működésével kapcsolatban. Andreas Voßkuhle úgy vélte, az Európai Bizottság egy szövetségi állam létrehozásán dolgozik, ehhez pedig a tagállamok kárára szövetkezik az EU Bíróságával.

„Nem is kellett több, hogy a véleménydiktatúra kulcsszereplői megkongassák a liberális vészharangot és nemzetközi össztűz alá vegyék a több mint egy évtizedet alkotmánybíróként tevékenykedő Voßkuhlét, akit korábbi bíróktól egészen a német zöldpárti EP-képviselőkig mindenki élesen bírált” - tudatta Varga Judit, hozzátéve: ezek után persze könnyen eszünkbe juthat az a közvélemény-kutatás, amely szerint a véleménynyilvánítás szabadságát a németek csaknem fele látja veszélyben, míg a megkérdezettek mindössze 45 százaléka vallotta azt, hogy ki meri mondani szabadon a véleményét.

„Jól látjuk a fenti példán keresztül is, milyen súlyos hatása van egy társadalomra nézve, ha úrrá lesz rajta az úgynevezett “cancel culture”, azaz a kirekesztés és elhallgattatás kultúrája. A magyar kormány mindig meg fogja védeni a magyar emberek véleménynyilvánításához fűződő jogát!” - emelte ki a miniszter.

Objektum doboz

A tárcavezető egy másik posztjában arra mutat rá, hogy a szlovén EU-elnökség sikere kulcsfontosságú Európa jövőjét illetően.

Emlékeztet, hogy júliustól Szlovénia vette át a stafétát az Európai Unió Tanácsában hat hónapig. „A szlovén elnökségnek nem lesz könnyű dolga, hiszen olyan fajsúlyos kérdésekben kell majd szerepet vállalnia, mint a járvány utáni gazdasági helyzet visszaállítása, az egyre növekvő migrációs nyomás kezelése, a nyugat-balkáni országok csatlakozásának elősegítése és az Európai Unió megosztottságának enyhítése. Emellett - mint minden soros elnökségnek - törekednie kell arra, hogy jó közvetítő legyen a tagállamok között” - mutatott rá Varga Judit, aki szerint egy ilyen kihívásokkal teli időszakban megnyugtató, hogy a szlovén elnökség nagyon egyenes és igaz európai elveket követ: Janez Janša szlovén miniszterelnök szerint az Európai Unió 27 különböző háttérrel és kultúrával rendelkező tagállamból áll, ezért nem válhat egy nemzetek feletti olvasztótégellyé. Magyarországgal egyetértésben a szlovén elnökség is azt vallja, hogy a jövő Európáját az erős nemzetállamok határozzák meg, akik szorosan együttműködnek egymással.

Objektum doboz

„Együtt, de egymás értékeit tiszteletben tartva építhetünk egy olyan Európai Uniót, amely képes hatékonyan megvédeni az állampolgárait a járványoktól, a negatív gazdasági hatásoktól és a külső migrációs nyomástól. Teljes vállszélességgel támogatni fogjuk a szlovén elnökséget, mert tudjuk, hogy az ő józan hangjuk is hozzájárulhat az európai reneszánszhoz” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink

„Nem dughatjuk a homokba a fejünket”

ĀA homoszexualitást és transzgender problematikát az óvodákba és az iskolákba bejuttató propaganda tulajdonképpen az átfogó szexuális nevelés továbbfejlesztett változata – hangsúlyozza Puskás Balázs gyermekvédelmi felelős