Belföld

„Nevelőszülős” gyerekek Zánkán

A református szervezet táborában a programok öt alappillérre épülnek: magyarság- és honismeret, sport, tudomány, kultúra és kereszténység

A nevelőszülős táborok a legjobbak – mondja a Gelséről érkezett, fürtös Ricsi egy hatalmas fa árnyékában a Zánkai Erzsébet-táborban. Fáradtságnak nyoma sincs, pedig csak az imént ért véget egy közös ügyességi foglalkozás.

„Nevelőszülős” gyerekek Zánkán
Hasonló sorsú fiatalokkal lehetnek együtt, kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek. Olyanok is vannak köztük, akik a járványban veszítették el egyik szülőjüket, a másik pedig átmenetileg nehéz helyzetbe került
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A legjobban annak örül, hogy a táborban olyanokkal lehet együtt, akikkel korábbról ismerik egymást. A pécsi Gandhi Gimnáziumba járó Vivien hozzáteszi: sokszor jártak már nevelőszülős táborban, amit azért szeretnek, mert itt hasonszőrű gyerekekkel lehetnek együtt, ami teljesen más, mint az iskolai közösség. „Az osztálytársaink nem élik át azt, amit mi, itt viszont mindenkinek ugyanolyan nehéz, mint neki vagy neki” – mutat társaira Vivien. Úgy gondolja, ezért is sokkal inkább összetartó csapat az övék, ha valami bántja valamelyiküket, meg tudják beszélni, ahogy a jó híreknek is együtt örülnek.

Amikor vér szerinti családjukról kérdezem őket, némelyikük arca elkomorodik. Ricsi nem igazán tartja velük a kapcsolatot, mert lemondtak róla. Az fáj neki a legjobban, hogy négy testvére közül az egyik bátyja otthon maradhatott, a többiek nevelőszülőkhöz kerültek.

A gyerekek közül többeket azért kellett kiemelni a családjukból, mert veszélyeztetve voltak – tudom meg Kiss Ágnestől, a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat Zala megyei szakmai vezetőjétől. Több gyermek életét a koronavírus-járvány változtatta meg: az utóbbi időben megjelentek a rendszerben olyanok, akik elveszítették egyik szülőjüket, a másik szülő pedig – átmenetileg – nem tudta eltartani gyermekét, mert megszűnt a munkahelye, és kilátástalan helyzetbe került.

A szervezet ötvenöt főt regisztrált Zalából, Nagykanizsáról és Zalaegerszegről indulva érkeztek pár napja. Szinte az összes gyermeket elhozták Zánkára, aki a korosztályi feltételeknek megfelelt és szeretett is volna jönni.

A tábor hangulata nem újdonság a gyermekek számára, mivel a nevelőszülői hálózatnál úgy tartják: rendkívül fontos, hogy egy évben legalább egyszer kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak számukra, ez idő alatt a nevelőszülők is feltöltődhetnek. Kiss Ágneséknek az Erzsébet-táborokkal jó tapasztalataik vannak, korábban több alkalommal jártak Zalaszabarban a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban, valamint Fonyódligeten.

Bár a nevelőszülői hálózat év közben is igyekszik a gyerekeknek minél több közös programot szervezni – például színházi előadásra, családnapokra, ünnepi alkalmakra viszik a gyerekeket –, e táborok egyik legnagyobb hozadéka, hogy a nevelőszülői családból érkező fiatalok olyanokkal lehetnek együtt, mint ők, közösségi élményekre tehetnek szert, amire a pedagógusok szerint nagy szükségük van.

A táborozás alatt a szakemberek is egy teljesen más szemszögből ismerhetik meg a fiatalokat. Az így szerzett tapasztalatok megkönnyítik a munkájukat a hétköznapokban a nevelőszülői családokkal való foglalkozás során.

A tábor területén – idei újításként – református vagy katolikus testvérekhez, azaz diakónusokhoz, lelkészekhez és szerzetesekhez is fordulhatnak az ifjak, velük kötetlenül beszélgethetnek, a testvérek emellett istentiszteletet vagy misét is tartanak.

„A gyerekekkel kiscsoportos foglalkozás keretében sokat beszélünk a keresztény értékekről, a másik elfogadásáról” – mondja Kiss Ágnes. Elmagyarázzák például a gyerekeknek, miként fogadják el egy középsúlyos értelmi fogyatékos kortársukat, illetve hogyan lehet a keresztény tanítások alapjait a mindennapokban megélni.

Zánkán egyébként rengeteg az élmény, programok és a sportfoglalkozások tömkelegéből válogathatnak a gyerekek. Klinkó Nóra és Klinkó Márk utóbbiaknak örül igazán, a testvérek ugyanis magas szinten futballoznak. Nóra az NB II.-ben játszik, a táborban annyi gólt rúgott az ellenfeleknek, hogy össze sem tudná számolni. Márk U16-os korában az első osztályú ZTE-ben is szerepelt, egyébként – teszi hozzá büszkén – nemrégen vizsgázott esztergályosként, és jogosítványt is szerzett.

A minket körbevevő gyermekek közül Reginának a strandolás tetszik a legjobban, Ágiban a balatoni hajókázás és a tudományos programok kísérletei hagytak kellemes emléket, Ricsi a szép ligetes környezetet emeli ki, ahol a tábor található. Ramóna szerint az ételek sem rosszak, és tetszik neki, hogy uzsonnára nassolnivalót, gyümölcsöt is kapnak. A lányok örültek annak is, hogy Rácz Gergő adott koncertet a táborban.

A Zánkára érkező csoportoknak egyébként minden programot az Erzsébet Alapítvány biztosít, néhány kötelező programon túl számos szabadon választhatón vehetnek részt a gyerekek. Ezekre a táborban felállított infópontokon lehet feliratkozni, de már a táborozás kezdete előtt is lehetőség nyílik rá online, ami segíti a táborvezetés munkáját, hiszen így a csoportigényeknek megfelelően szervezhetik az animátorok munkáját.

Minden program öt alappillérre épül, úgy mint magyarság- és honismeret, sport, tudomány, kultúra és kereszténység.

Kompetenciafejlesztő foglalkozások is vannak, ezeken olyan ismereteket sajátíthatnak el a gyermekek, amelyek később is a hasznukra válhatnak. Ilyen például a digitális vagy a szociális kompetenciafejlesztés. Utóbbi keretében rendezik meg a „Bízzunk egymásban, bízzunk magunkban!” kurzust, ennek során rávezetik a fiatalokat arra, hogy nincs rossz gyermek. Mindenkinek vannak erősségei, nem kell azt érezniük, hogy hátrányban vannak.

Például, ha valamelyikük hangosabban beszél a többieknél, inkább sajátítsa el, miként tudja moderálni, fejleszteni magát. A vízparton is szerveznek programokat: tudományos ismeretterjesztő előadásokat, kézműves foglalkozásokat, bibliaismereti játékot.

Zánkán, a legnagyobb létesítményben egy időben 3400 gyermek nyaralhat, a turnusok hat nap, öt éjszakát tartalmaznak, vasárnapi érkezéssel. Az ottalvós táborozások a gyermekek számára ingyenesek, mindössze ezer forint részvételi biztosítékot kérnek tőlük, amit a kevésbé fejlett régiókból érkezők vissza is kapnak később. Darabánt Judit, az Erzsébet Alapítvány kommunikációs igazgatója megjegyzi: mindez azért lehetséges, mert az Erzsébet-táborozási programok állami támogatással valósulnak meg. A hátrányos helyzetű gyermekek egyébként a jelentkezés során is előnyt élveznek.

Kapcsolódó írásaink