Belföld

Nem az elhajlások irányába kell szocializálni a kisgyermekeket

Veszélyes érzékenyítés

A gyermekvédelmi törvény kapcsán ismét fellángoltak azok a viták, amelyek tavaly, a Meseország mindenkié című mesekönyv után hangosodtak fel egy időre.

Nem az elhajlások irányába kell szocializálni a kisgyermekeket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Akkor Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus kifejtette, miért nem kisgyermekkorban kell „érzékenyíteni” a szexuális kisebbségekre. Szerinte a korai érzékenyítés azért veszélyes, mert a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását, vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik. A gyermek óvodáskorban kapja meg azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik őt a biológiai nemével azonos társadalmi nemmel történő azonosuláshoz.

Ekkor alakulnak ki az életre szóló, mély bevésődések, ezért ilyenkor minden ingerbehatásnak különös értéke és jelentősége van. Minden szülő és pedagógus feladata az, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások irányába szocializáljanak. Akiknél pedig vannak ilyen vonzalombeli elhajlások, velük a legnagyobb lelki finomsággal kell bánni, és a gyereket is toleranciára kell nevelni, viszont ezt nem óvodáskorban kell megtenni – magyarázta Bagdy Emőke.

Kapcsolódó írásaink

A makacs oltásellenesség pszichológiai magyarázata

ĀBagdy Emőke: Gyakori lelki munkamód a tehetetlenség okozta harag kivetítése, a projekció, amikor a magunkban érvénytelenített dühöt kívülről véljük felénk irányulni – „valakik el akarnak minket pusztítani” – ez az összeesküvés-elméletek mozgatórugója