Belföld

Önrendelkezésről szól a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor számára ellenzékben is fontos volt az egyetértési pontok létrehozása az emberekkel, 2005-ben indította újtának az első nemzeti konzultációt, a 2010-es kormányváltás után pedig immáron tizenegyedik alkalommal él ezzel a sikeres kapcsolatteremtési eszközzel - mutat rá legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

Önrendelkezésről szól a nemzeti konzultáció
Önrendelkezésről szól a nemzeti konzultáció
Fotó: Unsplash

Ennek a társadalmi támogatásnak köszönhetően jött létre az önálló magyar modell, a konzultációk során ugyanis a választóknak egyebek mellett olyan sorskérdésekben volt döntési lehetősége, mint például a szuverén gazdaságpolitika alapjainak megteremtése, a családtámogatási rendszer bővítése vagy az illegális migráció elleni magyar küzdelem, mutat rá az elemzés.

„A most induló, a járvány utáni életünkről szóló nemzeti konzultáció főként gazdasági fókuszú, de ugyancsak kiemelt téma benne a fokozódó migrációs nyomás elleni fellépés” - emeli ki a XXI. Század Intézet, hozzátéve: a baloldal kezdetben felesleges pénzkidobásnak tartotta a konzultációt, mostanra azonban már ők is próbálkoznak hasonló indításával, ám az ő témafelvetéseik rendre érdektelenségbe fulladnak.

A teljes elemzés a XXI. Század Intézet honlapján érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Mark Rutte sötét múltja

ĀA gyermekekkel és az állatokkal folytatott szexuális kapcsolat törvényesítését sürgette korábban a holland miniszterelnök